Slovenija
9 ogledov

Bo Portugalski uspelo?

EU po zaslugi Nemčije okreva hitreje kot ZDA. Najslabše kaže Grčiji. (Foto: Reut Žurnal24 main
Portugalsko ustavno sodišče je v petek zavrnilo več varčevalnih ukrepov, ki jih je nameravala uvesti desnosredinska vlada.

Zaradi odločitve sodišča bo premier Pedro Passos Coelho težje izpolnil pogoje, na katere je Lizbona pristala v zameno za finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Passos Coelho je namreč neusmiljeno omejil proračunske izdatke, zvišal davke in sprejel liberalne gospodarske reforme, s čimer skuša izpolniti pogoje v zameno za mednarodno pomoč. Leta 2011, potem ko so stroški zadolževanja postali nevzdržno visoki, je namreč Portugalska prejela pomoč v višini 78 milijard evrov.

Njegovi ukrepi so naleteli na številne kritike, tudi s strani članov njegove Socialno demokratske stranke, vključno s predsednikom države Anibalom Cavaco Silvo.

Ustavno sodišče razveljavilo nekaj ukrepov

Predsednik in opozicijski socialisti so za presojo nekaterih ukrepov zaprosili ustavno sodišče. To jih je v petek več razveljavilo, vključno z zmanjšanjem plač javnih uslužbencev in pokojnin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je sicer pred tem v sredo uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, ki so jo v parlamentu vložili opozicijski socialisti zaradi nasprotovanja strogim varčevalnim ukrepom vlade. Vlada ima v parlamentu absolutno večino. Zaradi odločitve sodišča bo za Coelha sedaj težje izpolniti obljube o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.