Slovenija
25 ogledov

Bo Širčeva potrdila projekt?

UGM bo v MAKS imela manj vsebin in prostorov, vendar se vodstvo galerije s tem s Žurnal24 main
Nova UGM. S konkretnimi izračuni zdaj še na mestni svet in ministrstvo. Prihranili bi 6 milijonov evrov.

“Težko je čakati v negotovosti. Želimo si čim hitrejše potrditve projekta s strani ministrstva. Mi smo prepričani, da je umestitev Umetnostne galerije Maribor (UGM) v Mariborsko kulturno središče (MAKS) dobra rešitev,” je pojasnila Breda Kolar Sluga, prva dama UGM.

Poleg Širčeve mestni svet
Že pred časom je bilo odločeno, da se zaradi racionalizacije in spora z madžarskimi arhitekti nova UGM ne bo gradila na Lentu, ampak se bo umestila v MAKS na Studencih. Župan Franc Kangler je skupaj z vodstvom UGM pri Majdi Širca, ministrici za kulturo, že dobil pogojno zeleno luč za preselitev projekta, vendar je še pred tem zahtevala natančno dokumentacijo z izračuni o prednostih in slabostih obeh idej. O selitvi UGM v MAKS pa bodo v ponedeljek odločali še mestni svetniki Mestne občine 
Maribor (MOM).

Manj površin, manj sredstev
Po novem projektu bi bila investicija nove UGM tako cenejša za okoli šest milijonov evrov. Bodo pa na novi lokaciji odpadli dodatni programi, ki so bili predvideni v galeriji, in sicer Otroški muzej, Center kreativne industrije ter Arhitekturni center. Po novem bo UGM namenjenih tudi manj površin. “Dodatnih programov pač ne bo, saj jih tudi zdaj nismo izvajali. Kljub manjši površini pa druge vsebine ne bodo okrnjene,” je dodala Kolar Slugova.

Končana do maja 2012?
Po načrtih MOM, ki si v projektu obeta deset milijonov evrov sredstev ministrstva za kulturo, bi bila nova UGM lahko dokončana do maja prihodnje leto (če bi jo gradili na Lentu, bi po načrtih stala do februarja 2013).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.