Slovenija
20 ogledov

Bo šlo v sedmo rado?

državni zbor poslanci BOBO Žurnal24 main
Večina članov mandatno-volilne komisije je podprla spremembe zakona o poslancih, s katerim bi določili nezdružljivost poslanske funkcije z župansko in podžupansko.

To je sicer že sedmi poskus tovrstne spremembe zakona, ki ga je tokrat vložilo 44 poslancev, prvopodpisani je Franci Kek iz Zaresa. Predlog podpira tudi vlada.

Dopolnilo SDS zavrnili
V SDS so prepričani, da je nezdružljivost zastavljena preširoko, in so zato predlagali dopolnilo, po katerem bi bila poslanska funkcija nezdružljiva z župansko funkcijo le v mestnih občinah.

Jože Tanko je predlog označil za konstruktiven, saj bi omogočil "korak naprej" na tem področju. Vendar je večina (z devetimi glasovi proti sedmim) dopolnilo zavrnila, češ da je treba stvari reševati celostno, da naj pravila igre veljajo za vse in da ne pristajajo na delitev na "pomembne in nepomembne župane". Poslanci SDS so se sicer spraševali, ali je danes obravnavani zakon res prioriteta za ta čas.

Za preprečitev netransparentnosti
Gre za pomemben zakon, da bomo v prihodnje preprečili netransparentno delovanje politike, je poslancem SDS odgovarjal Franco Juri (Zares), ki opozarja, da je slednje eden ključnih vzrokov za nedelovanje sistema, tudi gospodarskega.

Kot je ugotavljala Melita Župevc (SD), očitno ni nikoli pravi čas za sprejemanje teh sprememb, saj jih tokrat obravnavajo že sedmič. Poudarila je, da gre za ločitev med zakonodajno in izvršno oblastjo, pa tudi javno mnenje se večinsko ne strinja, da lahko poslanci hkrati sedijo na dveh stolčkih – ob poslanskem še na županskem.

Močan županski lobi v DZ
Silven Majhenič iz SNS je opozoril, da tudi izkušnje, denimo na odboru za okolje, kažejo, da se "županski lobi v DZ" zavzema za interese lokalne skupnosti.

Borut Sajovic (LDS), sicer župan Tržiča, je dejal, da ne nasprotuje uvedbi nezdružljivosti, a bi se hkrati morali pogovarjati tudi o reorganizaciji državnega sveta, o zastopanosti lokalnih interesov na drugi ravni. Sicer pa je bil pred kakšnim mesecem glede na razprave prepričan, da bo "tokrat uspelo, zdaj pa je vsak dan manj".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.