Slovenija
25 ogledov

Bodo Slovenci v Italiji izgubili svoj časopis?

Primorski dnevnik Primorski dnevnik
Velik rdeč vprašaj na naslovnici Primorskega dnevnika danes opozarja, da se časopis boji za svojo prihodnost. Italijanska država namreč za v prihodnje vse bolj krči finančna sredstva, tistih, za leto 2010 pa Primorski dnevnik sploh še ni dobili.

Odgovorni urednik Primorskega dnevnika Dušan Udovič opozarja, da je časopis, ki je izrednega pomena za Slovence v Italiji, vse bližje kritični točki. "Nočemo niti misliti na to, da lahko naša skupnost izgubi svoj dnevnik, saj bi bilo to za demokratično državo nedopustno dejanje in kršenje zaščitnega zakona, po katerem raven zaščite ne sme biti nižja od že dosežene," opozarja Udovič.

Italijanska vlada še vedno preverja, kateri časopisi si zaslužijo denar iz sklada za založništvo za leto 2010, za leto 2011 naj bi sredstva skrčila za 30 odstotkov, leta 2014 pa naj bi financiranje iz sklada celo ukinila.

Mnogi časopisi v Italiji so zato že morali začeti s krčenjem stroškov, kar vpliva tudi na njihovo kakovost. "Zelo nas skrbi možnost takšne spirale navzdol, iz katere doslej mnogim časopisom ni bilo povratka,“ pravi Udovič.

O črni prihodnosti so že obvestili zunanjega ministra Karla Erjavca in ministrico za Slovence po svetu Ljudmilo Novak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.