Slovenija
226 ogledov

Borštnikov prstan spet v ljubljansko Dramo

Branko Šturbej Peter Uhan
Borštnikov prstan, najvišje priznanje za igralske dosežke v Sloveniji, bo letos prejel igralec Branko Šturbej.

Branko Šturbej je v slovenskem gledališču prisoten že štiri desetletja. Svojo igralsko pot je začel takoj po zaključku študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, leta 1985. Svojo prvo zaposlitev je našel v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana, kjer je kmalu prejel prve pomembne vloge in nagrade.

"Igralec Branko Šturbej je v slovenskem gledališču prisoten že štirideset let. Takoj po zaključku študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani se je leta 1985 zaposlil v SNG Drama Ljubljana, kjer je odigral prve vidne vloge in prejel tudi prve nagrade," je v imenu žirije za Borštnikov prstan zapisal Blaž Lukan.

Leta 1990 se je Šturbej preselil nazaj v rojstni Maribor, ko je režiser Tomaž Pandur prevzel ravnateljstvo tamkajšnje Drame. V tem obdobju je Šturbej ustvaril vrsto izjemnih vlog, med njimi Mefista v Faustu, Hamleta in Danteja v Božanski komediji. Za svoje delo je leta 1996 prejel nagrado Prešernovega sklada, kar je bil eden izmed vrhuncev njegove kariere.

Po letu 1997 se je vrnil v ljubljansko Dramo, še naprej pa ustvarja tudi v drugih slovenskih gledališčih. Njegov igralski opus vključuje vloge tako v klasičnem kot sodobnem repertoarju, enako suvereno se izraža v drami in komediji. Poleg gledališča je dejaven tudi na televiziji in v filmu, že dvajset let pa na AGRFT poučuje dramsko igro.

Njegova igra se vedno razvija skozi tehnično virtuoznost, ki jo zaznamuje presunljiva miselna in emotivna globina. "Njegova igra vselej prihaja, kot je bilo nekoč zapisano, 'iz resničnega epicentra gledališča'," je dodal Lukan.

Šturbej bo prstan prejel na sklepni slovesnosti 59. Borštnikovega srečanja v Mariboru, ki bo na sporedu v nedeljo, 16. junija, ob 20. uri. Borštnikovo srečanje bo v Mariboru sicer potekalo med 3. in 16. junijem, programsko jedro festivala pa predstavlja dvanajst zelo različnih, a vselej vrhunskih slovenskih uprizoritev, ki jih je izbral selektor Blaž Lukan in se bodo potegovale za festivalske nagrade.

Komentarjev 1