Slovenija
32 ogledov

Brez soglasja prodali del premoženja

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Upravitelj prisilne poravnave Merkurja vložil ugovor proti vodenju postopka, saj je vodstvo podjetja brez soglasja sodišča odprodalo avtomobile, ki jih Merkur ne potrebuje več.

Merkur ima v načrtu finančnega prestrukturiranja načeloma opredeljeno odprodajo nepotrebnega premoženja, vendar zaradi postopka prisilne poravnave ne sme odtujiti nobenih sredstev brez soglasja sodišča. Upravitelj prisilne poravnave Merkurja Ladislav Hafner pa je pri pregledu rednega poročila ugotovil, da je Merkur decembra brez soglasja odtujil opredmetena osnovna sredstva v višini skoraj 142 tisoč evrov, novembra pa v višini 141 tisoč evrov.

Gre za prodajo avtomobilov, ki jih Merkur ne potrebuje več, vendar pa pred prodajo vodstvo Merkurja ni pridobilo soglasja sodišča. Hafner računa, da bo sodišče glede ugovora razpisalo narok, uprava Merkurja pa bodisi pridobila soglasje ali pa vzpostavila prejšnje stanje. Pri tem Hafner ne verjame, da bi to lahko ogrozilo uspeh prisilne poravnave.

Ugovor je nepotreben
V Merkurju uprava družbe ocenjuje, da je ugovor nepotreben, "saj je bila prodaja osnovnih sredstev predvidena v načrtu finančnega prestrukturiranja družbe in je bila izvedena v korist družbe. S prodajo je bil realiziran prihranek, ki na letnem nivoju znaša približno pol milijona evrov," so sporočili iz Merkurja.

Hafner je medtem tudi že preveril večino prijavljenih terjatev do Merkurja. Skupaj je bilo za nekaj več kot 546 milijonov evrov prijavljenih terjatev, od tega jih je priznal 524.

Preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča pa je že v petek odločila o ugovorih na začasno zamrznitev premoženja bivšega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in drugih treh osumljencev za oškodovanje podjetja in pridobitev protipravne premoženjske koristi. Sklepe o ugovorih so strankam poslali danes, zato bodo javnost o vsebini lahko obvestili šele, ko jih bodo stranke dejansko prejele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.