Slovenija
40 ogledov

Brez telefona tudi sodniki

Sodišče v Piranu Suzana Kos
Komunikacijski mrk. Ni mogoče priklicati niti zemljiške knjige.

Že dobra dva tedna je na okrajnem sodišču del zaposlenih od skupaj blizu 40 – med njimi so tudi sodniki – brez telefonske povezave. Ne le, da so prekinjene linije, tudi fizično telefonskih aparatov nimajo več. Po nekaterih govoricah zato, ker sodišče ni poravnalo vseh računov za telefonijo

“Smo na specifični lokaciji v središču Pirana, dostop do nas in parkiranje je oteženo, zato je veliko komunikacije s strankami res opravljene po telefonu,” priznava Nataša Tomazini Tonejc, predsednica sodišča. Informacije o tem, da je delni komunikacijski mrk nastal zaradi dolgov, nima. Na to vprašanje bi lahko odgovorila direktorica sodišča, ki pa je na dopustu.

Ostalo le šest linij

“Naša klasična centrala ima le šest analognih linij, del kolegov, ki je zdaj brez telefonov, je komuniciral prek IP-telefonije. Teh dveh sistemov se ni dalo povezati in je vsa komunikacija med njimi lahko potekala še prek hišne centrale, ki je kolege znotraj hiše povezovala med seboj. Zato smo se odločili sistem poenotiti. Kakšna bo dokončna odločitev glede enotne telefonije, še ni jasno,” dodaja. Zakaj je pred tem načrtovanim poenotenjem del zaposlenih že zdaj ostal brez telefonov, ne ve.

Suša javnih financ?

Ali se ponavlja zgodba iz poletja, ko se je del okrajnih sodišč z ljubljanskim na čelu znašel v likvidnostnih težavah? “Zadeva po naših informacijah nima nobene zveze z likvidnostno problematiko. Gre za organizacijsko vprašanje, ki je v lokalni pristojnosti,” pravi Gregor Strojin z vrhovnega sodišča. Problem plačil sicer po navadi nastane v drugi polovici leta pri postavkah, na katerih so v proračunu določena prenizka sredstva glede na obseg zadev, ki sodiščem dejansko pripade v delo. Težave je pričakovati predvsem pri zagotavljanju brezplačne pravne pomoči; zanjo so namreč zdaj predvideni še trije milijoni, lani pa so sodišča zanjo porabila skoraj sedem milijonov evrov.

Komentarjev 4
  • titty 13:31 25.marec 2013.

    Izvedenec, to kar zatrjuješ gotovo veš, saj izvedenci navadno sodelujejo s sodišči.

  • Ronald Reagan 13:22 25.marec 2013.

    Ne samo da so skorumpiranciso tudi neplačniki, temu se po domače reče tudi tatovi....roparji...zmikavti...Če nekaj vzameš oz. uporabiš in ne plačaš se reče da si ukradel, a ne???

  • izvedenec 12:53 25.marec 2013.

    glavna značilnost SLO sodstva je totalna skorumpiranost