Slovenija
14 ogledov

Brez veta na družinski zakonik

druzina protest Boštjan Tacol
Državni svet ni izglasoval veta na družinski zakonik, ki ga je DZ potrdil pretekli teden.

Državni svetniki so glasovali o vetu na družinski zakonik. Rezultat glasovanja je bil 17 proti 17, kar pomeni, da veto ni bil sprejet. Državni zbor, ki je prejšnji teden zakonik podprl s 43 glasovi, tako o njem ne bo odločal ponovno.

Predlog za sprejem odložilnega veta je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Rastislavom Jožetom Revnom. Kot je pojasnil Reven, so nekateri členi družinskega zakonika "kukavičja jajca", saj so nejasni in v določeni situaciji lahko postanejo problematični. Reven nasprotuje spremembi definicije družine, saj je spreminjanje starih pojmov po njegovem mnenju "enostavno neproduktivno". Reven je poudaril, da ima prednost korist otroka, in se ob tem vprašal, kaj bo doživljal otrok, ki ga bosta posvojila istospolna partnerja.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je v zvezi s tem odvrnila, da sama definicija nima posledic, saj zgolj opredeljuje, kaj družina je. Zakon gre po njenih besedah v korak s spremembami, saj se družba spreminja, je dejala. Ob tem poudarja, da sama definicija nikomur ničesar ne jemlje.

Grozi referendum

Sicer je usoda zakonika še vedno negotova, saj se mu obeta referendum. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je namreč v sredo v DZ dostavila 32.168 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Za začetek postopka za razpis referenduma bi bilo sicer dovolj 2500 podpisov.

Vodja iniciative Aleš Primc namreč obžaluje, da so poslanci sprejeli zakon, ki po njegovem mnenju otroku jemlje temeljno človekovo pravico do mame in očeta. Ta pa je, kot pravi, nujna za otrokovo normalno vzgojo in razvoj.

Koordinator kampanje Za vse družine Mitja Blažič je sicer po potrditvi zakonika v DZ ocenil, da je potrditev v DZ "zelo velik korak naprej pri odpravi sistemske diskriminacije istospolno usmerjenih pri nas". Hkrati se zaveda, da potrditev v DZ še ne pomeni uveljavitve, saj je treba še počakati na morebiten veto državnega sveta in referendum.

Gantar napoveduje (tudi) ustavno presojo

"Odločitev je bila res tesna in negotova. Vesel sem, da veto ni bil izglasovan in da se bo lahko družinski zakonik uveljavil," je v izjavi za medije dejal predsednik DZ Pavel Gantar. Ob tem dodaja, da je treba seveda računati na omenjeno zahtevo za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Vložene podpise trenutno po njegovih navedbah preverjajo na ministrstvu za notranje zadeve. Gantar bo rok za zbiranje podpisov za referendum razpisal po 1. septembru.

Ob tem je poudaril, da je treba pričakovati, da bo DZ na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo, ali bi z neuveljavitvijo družinskega zakonika nastale protiustavne posledice. To bodo po njegovih navedbah storili kmalu po začetku zbiranja podpisov za razpis referenduma.

Komentarjev 1
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:24 23.junij 2011.

    Upam, da je ustavno sodišče dovolj pametno in ne bo dovolilo referenduma o človekovih pravicah.