Slovenija
33 ogledov

Brezposelni previdni

NLB, ki jo vodi Božo Jašovič, je dobila tretjino vseh kvot za fizične osebe, odo Žurnal24 main
Od več tisoč brezposelnih po državna poroštva za zdaj le peščica. 7,7 milijona evrov posojil z jamstvom države je dobilo 249 fizičnih oseb.

Fizične osebe so do srede decembra dobile 249 posojil z jamstvom države. Slabo polovico (122) so jih vzeli brezposelni. Povprečno posojilo iz te kategorije znaša 7.201 evrov, rok vračila pa je malo manj kot sedem let.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kandidatov 33 tisoč
Dobi ga lahko vsak, ki je službo izgubil po 1. oktobru. Na novo prijavljenih na zavod je bilo do konca decembra več kot 33 tisoč; koliko jih ima tudi dovolj nizke prihodke na člana gospodinjstva, je težko oceniti. Spomnimo: za ta posojila v celoti jamči država, če pa jih tisti, ki so jih vzeli, ne bodo vračali, jih bo izterjeval Durs.

Možnost dobiti posojilo z državnim poroštvom imajo tudi zaposleni za določen čas, mlade družine in tisti, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Ti so v povprečju vzeli 54 tisoč evrov posojila, ki mora biti zavarovano s hipoteko.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Skupaj je bilo odobrenih za 535 milijonov evrov posojil podjetjem, večji del posojil za obratna sredstva, le petina posojil (v vrednosti osem odstotkov) pa je bila namenjena reprogramiranju starih obveznosti. Četrtina vseh posojil je šla gradbenim podjetjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.