Slovenija
2657 ogledov

Burno dogajanje znotraj stranke SLS, to naj bi želel Gregorčič

Peter Gregorčič, nosilec liste SLS za evropske volitve SLS
Znotraj stranke SLS je pred septembrsko klavzure stranke precej burno, saj sta se oblikovali dve struji, ki se ne moreta poenotiti okoli pomembnega vprašanja.

Vprašanje, kdo naj bo na čelu stranke SLS, razdvaja njeno članstvo. Ena struja trdno podpira dosedanjega predsednika Marka Balažica, medtem ko druga vidi boljšega kandidata v Petru Gregorčiču, ki bi mu na evropskih volitvah skoraj uspelo postati evroposlanec, poroča N1. Ideja, da bi sklicali izredni volilni kongres, za zdaj ni dobila podpore, zato naj bi menjavo na čelu poskušali doseči preko lokalnih odborov. Izredni volilni kongres namreč lahko zahtevata tudi dve tretjini lokalnih odborov. 

Težavo za Gregorčiča predstavlja dejstvo, da ni včlanjen v SLS. Če bi želel kandidirati za predsednika stranke, bi moral to storiti najmanj tri mesece pred volilnim kongresom. Ob tem pa N1 opozarja, da ima izvršilni odbor stranke možnost, da pristopno izjavo zavrne, če ocenijo, da posameznikov dejanje nasprotuje ciljem statuta stranke, prizadevanjem stranke ali če gre za kršenje njihovega kodeksa etičnega ravnanja. Njegovo obiskovanje lokalnih odborov brez predsednika in dela vodstva stranke bi, tako nekdanji predsednik SLS Marjan Podobnik, lahko kdo videl kot poskus sovražnega prevzemanja stranke. 

Gregorčič je opravil več srečanj z lokalnimi odbori. Srečal se je tako s predstavniki v Grosuplju, Beli krajini, Cerknici in Naklem. Željo po tem, da bi jih obiskal, so izrazili tudi v Prekmurju.

Balažic dogajanja ne komentira. Iz kroga blizu Gregorčiča je slišati, da bi bil pripravljen stranko prevzeti le v dogovoru z njenim vodstvom in člani, navaja prej omenjeni portal. Neenotne so tudi ocene glede podpore Gregorčiču znotraj SLS. Nekateri ocenjujejo, da mu je naklonjenih okoli 70 odstotkov lokalnih odborov, drugi ocenjujejo, da ima podporo od 10 do 15 od skupno 207 odborov. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:38 13.avgust 2024.

    Mediji očitno ne vidijo pravega ozadja prerivanja za oblast v SLS! Gregorčič je strateška figura Janeza Janše, trojanski konj za podreditev NSi! Janšev plan je Gregorčiča spraviti na čelo SLS, od tam pa bi njegova primarna naloga bila ustvariti pogoje ...prikaži več za združitev z NSi! Bivši evroposlanec Bogovič (njegov interes?) je že vrgel vabo, da se potipa teren naklonjenosti ideji, tako pri SLS, kot NSi! Ob tem je zelo povedno, da je pobudo prvi javno komentiral Janez Janša in ji izrazil naklonjenost!

  • Ender3 10:09 13.avgust 2024.

    Saj ne rabiš imeti kmečke logike, da ugotoviš kaj je v ozadju. V SLS se bodo morali izjasniti ali so za Balažiča ali za samovšečnega Janševega podtaknjenca. Vlogo slednjega je Gregorčič na Rtv.si dobro opravljal in Janša bi ga rad ...prikaži več ponovno politično vnovčil..Ne gre toliko za naivnost kot nesramnost kar počne SDS..

  • atamama 09:33 13.avgust 2024.

    Zanimivo, nisem vedel da ima stranka etični kodeks.... Pravi neki dalmatinec...kurve i političari laže o poštenju....