Slovenija
27 ogledov

Cariniki in dacarji bodo eno

Mobilna enota carine Boštjan Tacol
Vlada je pripravila nov predlog zakona o finančni upravi, ki predvideva združitev davčne in carinske uprave.

Do združitve naj bi prišlo v štirih mesecih po sprejemu zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014. Vlada smiselnost združitve davčne in carinske uprave pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji med Slovenijo in Hrvaško, potem ko je ta sredi tega leta vstopila v EU.

Temeljna naloga novoustanovljene finančne uprave bo pobiranje obveznih dajatev. S tem namenom se bodo posamezni zaposleni, ki so do zdaj opravljali naloge carinske službe, razporedili na delovna mesta, kjer bodo opravljali naloge, ki jih v skladu z veljavno zakonodajo opravlja davčna služba.

Z združitvijo obeh služb v enotno finančno upravo se uresničujeta tudi cilj racionalizacije postopkov ter optimizacija stroškov do zdaj ločenih organov. Prav tako se želijo bolje izkoristiti zaposleni, s katerimi razpolagata službi.

Zmanjšanje administrativnih ovir

Združitev uprav bo za zavezance pomenila zmanjšanje administrativnih ovir, poenotenje inšpekcijskih pregledov ter možnost dostopa do skupnih zbirk podatkov. Finančna uprava RS bo organ v sestavi ministrstva za finance. Sestavljena bo iz Generalnega finančnega urada in finančnih uradov.

Združitev uprav naj bi znašala 944 tisoč evrov, v prihodnjih letih pa vlada napoveduje prihranke, ki bodo trajni. Zaradi pričakovane povečane učinkovitosti delovanja finančne uprave pričakuje tudi povečanje prilivov obveznih dajatev v javne blagajne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.