Slovenija
76 ogledov

Če se odpravljate na pot, pričakujte prometni infarkt

Zaposleni na PIC že pet let skrbijo za obveščanje voznikov o nesrečah, zastojih, Žurnal24 main
Ta konec tedna je eden najbolj prometno obremenjenih v turistični sezoni. Začenja se "ferroagosto", ko se veliko Italijanov odpravi na jadransko obalo, s severne smeri pa je gnečo pričakovati zaradi začetka šolskih počitnic na Bavarskem. Na pot se je najbolje odpraviti zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj.

Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom priporočajo, da se na pot odpravijo v urah, ko je običajno zastojev bistveno manj.

Sicer pa je v avgustu vse konce tedna pričakovati večje zgostitve prometa proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški Istri.

Promet zastoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po podatkih prometno-informacijskega centra (Pic) so gneče in zastoji:

Na gorenjski avtocesti j so posledice prometne nesreče odstranili, vendar je pred cestninsko postajo Torovo proti Ljubljani še vedno tri kilometre dolga kolona.

Na primorski avtocesti, je zastoj zaradi prometne nesreče in to med Uncem proti Ljubljani.

Zastoji:
- na primorski avtocesti med Postojno in Ljubljano, proti Ljubljani je zelo gost promet, občasno nastane tudi zastoj (pot se podaljša za dobre pol ure);

Vozniki v zastoju morajo med ustavljenima kolonama dati prostor za vožnjo intervencijskih vozil! Za osebna vozila je obvoz možen po regionalnih cestah. 

Gneča zastoji so tudi:
- na glavni cesti Draženci - Podlehnik proti mejnemu prehodu Gruškovje;
- na cesti Koper - Šmarje - Dragonja ter mejni prehod Starod proti Hrvaški;
- na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji  je kolina dolga dva kilometra, - - - 10 kilometrov dolga kolona je pred predorom Karavanke, v Avstriji proti Sloveniji

Čakalne dobe na mejnih prehodih pri izstopu iz države:- Obrežje: 1 ura  

Promet zastoji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
- Starod: 15 minut
- Jelšane: 20 minut, 
- Zavrč: 20 minut, 
- Gruškovje: 1 ura.

Na Picu voznike pozivajo, da se izognejo mejnim prehodom, kjer so daljše čakalne dobe (Obrežje, Starod, Gruškovje). Mejo prestopite raje na mejnih prehodih: Slovenska vas, Rigonce, Vinica, Metlika, Petrina, Dobovec, Rogatec, Zavrč, Ormož ali Središče ob Dravi.

Po polžje tudi na Hrvaškem

Tudi na hrvaški strani gost promet povzroča zastoje. Hrvaški avtoklub (Hak) poroča, da je promet gost na večini cest v smeri proti morju in srednje gost v smeri proti notranjosti države. Na zagrebški obvoznici pred cestninsko postajo Lučko iz smeri Jankomira je kolona vozil dolga devet kilometrov, iz smeri Ivanje Reke pa je nastal zastoj, dolg kar 20 kilometrov.

Zaradi prometne nesreče na avtocesti Dalmatina pri počivališču Krka v smeri Zagreba promet poteka po enem voznem pasu. V smeri proti morju promet poteka upočasnjeno pred predorom Sv. Rok.

Na avtocesti med Maceljem in Zagrebom je od Zaprešića do razcepa Jankomir nastal štirikilometrski zastoj. Na Kvarnerski avtocesti pa je pred cestninsko postajo Rupa v smeri Reke nastal 2,5 kilometrov dolg zastoj.

Hak še opozarja, da izmenično nastajajo zastoji na delih Dalmatine med Zagrebom in Bosiljevim, ponekod na jadranski magistrali, na cestah v hrvaški Istri in na mostu na otok Krk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • francl12 14:49 01.avgust 2015.

    upam, da kontrolirajo vinjete!!!! Tem ki samo prečkajo našo državo bi morali nabiti še eko davek in davek zaradi ustvarjanja gužve in puščanja smeti in iztrebkov!

  • Avatar mike1968
    mike1968 12:57 01.avgust 2015.

    Nekje sem prebral izjavo v slogu:"Turisti, ki gredo na Hrvaško pri nas polnijo ceste in nam delajo zastoje , Hrvatom pa polnijo hotele"