Slovenija
51 ogledov

Celjani na svojo roko

Roman Kramer in Bojan Šrot Gregor Katič
Poplavna varnost. Računajo na od 37 od 67 milijonov evrov kohezijskih sredstev.

Celje. “Mi v Ljubljano vsak mesec pošiljamo nove pogodbe, ker se ministri tako hitro menjavajo. A leto 2013 se bliža, nas pa je strah, da nam vsega denarja iz kohezijskih skladov, ki je na voljo za protipoplavno varnost, ne bo uspelo koristiti, kar bi bila velika škoda,” meni Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje (MOC).
Več kot polovica Celju
Ker se država do zdaj ni zganila, so Celjani stvari vzeli v svoje roke in pripravili krovni dokument – študijo izvedljivosti, ki jo je treba le še poslati v Bruselj. “To bo edini projekt v Sloveniji, ki je nastal na našo pobudo in ne po zaslugi ministrstva za okolje, čeprav je ta nosilec projekta, saj menimo, da je treba državi pomagati,” pravi Roman Kramer, vodja oddelka za okolje in prostor MOC.

Skupno 67 milijonov evrov
Projekt za protipoplavno varnost v celotni Savinjski dolini skupaj z gradnjo suhih zadrževalnikov je ocenjen na 67 milijonov evrov, dobro polovico tega denarja pa bi porabili v Celju. “Petinosemdeset odstotkov vsega denarja bi lahko pridobili iz kohezijskega sklada, preostalo pa bi morala prispevati država,” dodaja Kramer.

Izvajalca že izbirajo
Ukrepi že letos. Ker je postopek dvofazen, so v Celju že začeli postopek izbire izvajalca del, in če bo ta do jeseni izbran, se bodo dela lahko začela še letos. V Celju bodo povišali nekaj nasipov in zgradili nove, zamenjali mostove ter zgradili manjše suhe zadrževalnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.