Slovenija
2 ogledov

Cen prevoza ne bi dvigovali

Propadajoči vrtec v Kranju. Iztok Golob
Alpetour. Koncesija za sofinanciranje le za tri mesece. Slabši poslovni izid.

Za četrtino slabši poslovni rezultat ima v prvi polovici letošnjega leta Alpetour, potovalna agencija. “Težki časi so, med prevozniki vlada negotovost,” je dejala predsednica uprave Ivanka Zupančič Gaber. Prihodki so na ravni lanskih. Prav tako so krepko ublažili trend padanja števila potnikov, so pa občutno narasli stroški, predvsem na račun dražje nafte.

Negotovost poglablja tudi država. “Pravkar smo z državo podpisali aneks koncesijske pogodbe za sofinanciranje javnega potniškega prometa za vsega tri mesece. Od 1. oktobra proračunska sredstva niso zagotovljena,” je pojasnila Zupančič Gabrova.

Država prispeva premalo

Padec števila potnikov je minimalen. “Prej smo imeli od sedem do osem odstotkov manj potnikov na leto, zdaj dober odstotek,” je povedala Zupančič Gabrova. Precej so k temu pripomogli ukrepi v Kranju in Škofji Loki, kjer sta občini znižali cene in dvignili standard javnega potniškega prometa

O popravljanju poslovnega rezultata z dvigovanjem cen Zupančič Gabrova zato ne razmišlja. “Mi nismo za povišanje cen, stremimo k povečanju števila potnikov. Bi pa morala razliko kompenzirati država. Nekaj že prispeva, ampak premalo,” je poudarila.

Investicija čaka

Zaradi gospodarske krize je vprašanje propadajočega nekdanjega vrtca ob glavni avtobusni postaji v Kranju na stranskem tiru. Soglasja od spomeniškega varstva, da bi objekt podrli, nimajo, obnova bi bila predraga in nefunkcionalna. “V teh razmerah ne moremo razmišljati o investiciji,” je spomnila Gabrova.

V kratkem bodo propadajoči vrtec ogradili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.