Slovenija
165 ogledov

Cene zrasle najmanj v zadnjih treh letih

blagajna trgovina denar Profimedia
Statistični urad RS je objavil nove podatke o javnofinančnem primanjkljaju v prvem letošnjem četrtletju in o inflaciji.

Javnofinančni primanjkljaj je v prvem letošnjem četrtletju znašal 309 milijonov evrov oz. dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je danes objavil statistični urad. S tem je bil nižji kot pred letom dni, ko je nanesel 448 milijonov evrov oziroma 3,1 odstotka BDP. Javni dolg je bil konec marca pri 45,4 milijarde evrov oz. 70,7 odstotka BDP.

V sektorju država je bilo že trinajsto četrtletje zapored zaznati rast skupnih prihodkov. Ti so znašali 7,061 milijarde evrov in so bili medletno višji za 725 milijonov evrov oz. za 11,4 odstotka. Skupni izdatki države so znašali 7,370 milijarde evrov in so se v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za 586 milijonov evrov ali za 8,6 odstotka.

Konsolidirani bruto javni dolg države, ki je bil ob koncu prvega trimesečja pri 45,4 milijarde evrov, je bil v primerjavi z enakim lanskim obdobjem višji za dobre tri milijarde evrov, v primerjavi s koncem lanskega leta pa za 1,7 milijarde evrov.

denar, varčevanje, davčna olajšava, modra zavarovalnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Junija najnižja medletna inflacija v zadnjih treh letih

Medletna inflacija je junija znašala 1,5 odstotka, medtem ko je bila ta v istem mesecu lanskega leta 6,9-odstotna. To je najnižja rast cen po juniju 2021, ko je bila letna stopnja inflacije 1,4-odstotna, je danes objavil statistični urad. V primerjavi z majem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,4 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale za 6,7 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih. Sledile so 4,9-odstotne podražitve raznovrstnega blaga in storitev, ki so dodale 0,4 odstotne točke.

Cene storitev so se na letni ravni v povprečju zvišale za 4,2 odstotka, cene blaga pa za 0,2 odstotka. Poltrajno blago se je podražilo za 1,5 odstotka in blago dnevne porabe za 0,3 odstotka, medtem ko se je trajno blago pocenilo za 1,4 odstotka.

letna stopnja rasti cen življenjskih potrebščin | Avtor: SURS SURS

V medletni primerjavi so se najizraziteje pocenili električna energija, plin in druga goriva, in sicer za 7,7 odstotka, ki so inflacijo ublažili za 0,6 odstotne točke.

K 0,4-odstotni mesečni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, medtem prispevali počitniški paketi, ki so se podražili za 11,2 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so k mesečni inflaciji dodale podražitve nastanitvenih storitev (za 3,6 odstotka) in zavarovanj (za 2,1 odstotka), 0,2 odstotne točke pa preostale junijske podražitve.

Mesečno inflacijo so na drugi strani ublažila cenejša pogonska goriva - bencin se je pocenil za 4,6 odstotka in dizelsko gorivo za 3,1 odstotka. Za 0,1 odstotne točke so inflacijo znižale nižje cene električne energije, plina in drugih goriv ter oblačil (oboje za 1,1 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila v juniju 1,6-odstotna, potem ko je bila v lanskem juniju 6,6-odstotna. Na mesečni ravni so po tem kazalniku cene v povprečju ostale nespremenjene.

Cene življenjskih potrebščin so se v prvem letošnjem polletju zvišale za 2,3 odstotka, v istem obdobju lani pa za 4,9 odstotka.

Najbolj so se v prvih šestih mesecih zvišale cene v skupini rekreacija in kultura, in sicer za 7,3 odstotka. Sledile so podražitve v skupinah oblačila in obutev (za 4,2 odstotka), restavracije in hoteli (štiri odstotke), alkoholne pijače in tobak (za 3,4 odstotka), zdravstvo (za 2,9 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 2,4 odstotka).

Kot ugotavljajo statistiki, je bila edina glavna skupina, v kateri so cene v tem obdobju upadle, skupina stanovanjska in gospodinjska oprema in tekoče vzdrževanje stanovanj. Izdelki in storitve v tej skupini so se v povprečju pocenili za 0,3 odstotka.

Ljubljana03.09.09, zavod za zaposlovanje, Parmova 32, iskanje zaposlitve, Foto:  | Avtor: Ljubljana03.09.09, zavod za zaposlovanje, Parmova 32, iskanje zaposlitve, Foto: Ljubljana03.09.09, zavod za zaposlovanje, Parmova 32, iskanje zaposlitve, Foto:

Anketna brezposelnost maja spet nižja

Stopnja anketne brezposelnosti je maja znašala 3,2 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot aprila in za 0,5 odstotne točke manj kot maja lani, je danes objavil državni statistični urad.

Statistični urad ocenjuje, da je bilo maja brezposelnih približno 33.000 oseb, starih od 15 do 74 let, od tega 46 odstotkov moških in 54 odstotkov žensk. Stopnja anketne brezposelnosti med moškimi je bila 2,8-odstotna, med ženskami pa 3,8-odstotna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • andrija 15:02 29.junij 2024.

    inflacija pada,življenski stroški rastejo