Slovenija
11 ogledov

Cenzus želijo prestopiti

Na škofijski Karitas so zadovoljni, da so letos z mestno občino dobili novo skla Žurnal24 main
V petkovi izdaji dolenjskega Žurnala pišemo: Karitas. Pomoč ponujajo tudi tistim, ki je po merilih drugih ne bi dobili.

Novo mesto. V letošnjem delovanju škofijske Karitas Igor Luzar, njen direktor, izpostavlja pomoč delavcem Preventa, ki so ostali brez služb, in pomoč v septembrskih poplavah, trenutno pa pripravljajo pomoč za delavce Toma.

Število prejemnikov hrane se približuje sedem tisoč.
Gregor Vidic, generalni tajnik škofijske Karitas

Delavcem brez plač
Delavcem Preventa, ki od junija niso prejeli plač, smo pomagali pri nakupu šolskih potrebščin za otroke, plačilu položnic, razdelili smo jim deset ton hrane ter tono in pol higienskih potrebščin,” je povedal Luzar. Delavci so bili takrat še zaposleni, čeprav brez plač, zato tako imenovanih socialnih transferov niso mogli dobiti.

Zgodi se krivica
Če želimo biti človekoljubni, kakor mi to razumemo, moramo k pomoči potrebnim pristopiti individualno. Če bi postavili neki cenzus, recimo dohodek na družinskega člana, bi se zgodilo, da bi lahko nekateri pomoč dobili zelo hitro, drugi, ki so ogroženi na svojstven način, pa bi izpadli. In to je krivica,” je prepričan Gregor Vidic, generalni tajnik škofijske Karitas. Kot je pojasnil, so vzpostavili poseben sistem, s katerim določajo stopnjo ogroženosti.

Že 203 tisoč evrov
Samo v denarju.
Letos je škofijska Karitas finančno pomoč namenila 500 družinam, v skupnem znesku 203 tisoč evrov. Številka bo do konca leta še večja, saj nameravajo pomagati še pri nakupih kurilnega olja. Razdelili so 170 ton hrane in šest ton higienskih potrebščin.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.