Slovenija
1045 ogledov

Cerkev razočarana nad podporo, a nad tem pozitivno presenečena

evropske volitve Saša Despot
Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) je razočarala podpora referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati pa jo je izid pozitivno presenetil.

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Gabriel Kavčič je prepričan, da referendumski rezultati sami po sebi veliko povedo. "Ob 40-odstotni udeležbi manjkata skoraj dve tretjini volilnega telesa, zmaga zagovornikov predčasnega končevanja življenja pa je bila zelo tesna, vsekakor pretesna za tako resno vprašanje," je zapisal.

Meni, da se je izkazalo tudi zavajanje "raznih anket javnega mnenja, ki so tokrat (ponovno) povsem zgrešile tako pri volitvah, kot pri referendumskih rezultatih". Dodal je, da če so ankete prav merile javno mnenje, pa je tesen izid referenduma toliko večji uspeh za zagovornike svetosti življenja, saj so uspeli prepričati slabo polovico udeležencev referenduma.

"Vsekakor tesen rezultat ne more biti interpretiran kot 'jasen signal zakonodajalcu' (kot so zapisali podporniki), temveč bi morali izvoljeni predstavniki ljudstva sedaj imeti še bolj tresočo roko ob sprejemanju tovrstne zakonodaje," je navedel.

evropske volitve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kampanja pokazala določeno mero "demokratične nezrelosti"

V referendumsko kampanjo se je po njegovih besedah kot pomemben del slovenske civilne družbe aktivno vključila tudi Katoliška cerkev. Predvsem Gibanje za življenje ter Združenje katoliških zdravnikov so kot soorganizatorji referendumske kampanje slovenski družbi prostovoljno in aktivno predstavljali tudi katoliško mnenje o evtanaziji in samomoru s pomočjo, je spomnil Kavčič.

"Kampanja je minila mirno, a je pokazala tudi na določeno mero 'demokratične nezrelosti' slovenskega naroda, saj mnogi še danes ločitev države in Cerkve razumejo kot 'izločitev Cerkve iz družbe', pri čemer Cerkvi jemljejo pravico do javnega izražanja mnenj," meni.

V odzivu za STA je zapisal, da Katoliška cerkev nadaljuje svoje delo na področju skrbi za ranljive in bolne, hkrati pa se ne bodo naveličali ljudem pojasnjevati, kako dragoceno je človeško življenje.

"Slovenija po naše ne sme iti po poti uvajanja smrti na zahtevo, temveč nujno potrebuje boljše zdravstvo, boljšo paliativno nego, več družbene solidarnosti in več krščanskega razumevanja dragocenosti vsakega človeškega življenja," je še zapisal Kavčič.

Za zakonsko ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je na nedeljskem posvetovalnem referendumu izreklo 54,84 odstotka volivcev, proti jih je bilo 45,16 odstotka, kažejo delni neuradni izidi po 99,98 odstotka preštetih glasovnicah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 08:22 11.junij 2024.

    Referendum JE uspel! Volilna udeležba je bila dovolj visoka in večina je glasovala ZA! Če bi se pa radi šli mahinacije z volilno udeležbo in s tem spodbijali uspeli referendum, lahko nasprotniki NATO pakta iz istega vzroka zahtevamo izstop iz ...prikaži več te teroristične organizacije!

  • sandi76 19:39 10.junij 2024.

    Verski fanatizem se zopet oglaša. Zgubljajo podporo in sedaj mislijo, da se morajo javit vsakič, ko gre za probleme ljudi. Naj se raje ukvarjajo s pedofilijo, pa propadlimi firmami in podobno ...

  • jezero 16:59 10.junij 2024.

    Cerkev ni več kreatorka javnega mnenja. Ona je le uporabnica gozdov na Pokljuki.