Slovenija
25499 ogledov

Covid-19 v Sloveniji: "Šole so eksplodirale!"

Covid, otroci, šola
1/5
Profimedia
Po podatkih Sledilnika je bilo včeraj v Sloveniji zabeleženih 3.483 novih primerov covida-19. Vsak tretji, ki so ga testirali s hitrim HAT testom, je bil pozitiven.

Sedemdnevno povprečje se je od včeraj zvišalo za več kot osem odstotkov, v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom pa je bilo okužb kar za 37 odstotkov več.

"3.483 potrjenih okužb, to pa je že kar konkretna številka. Vendar je to šele začetek, saj smo šele na začetku jesenskega vala. Več smo imeli pred slabe pol leta 28. marca," razmere s covid okužbami v Sloveniji komentira Matjaž Leskovar z Inštituta Jožef Stefan in ki je v času največjega razmaha koronavirusa pripravljal modele oziroma projekcije gibanja epidemije.

"Rast v skupini 5-14 let se v logaritemski skali nadaljuje skoraj po ravni črti, kar pomeni, da imamo realno eksponentno rast, ki ni posledica morebiti obsežnejšega testiranja šolarjev. Šole so torej eksplodirale, kar je bilo pričakovano," je še zapisal na Facebooku.

Rast se bo po njegovih ocenah ustavila, ko se bodo šolarji dovolj prekužili, podobno kot je bilo v velikem prvem omikronskem valu na začetku leta, žal. Bodo pa, tako Leskovar, zdaj maksimalne številke bistveno nižje, ker nismo več imunsko naivni.

V nekaterih občinah je tedenski prirast novih primerov velikanski. Kar 44 občin je takih, kjer se je število primerov v zadnjem tednu več kot podvojilo, nekaj med njimi, denimo v Bistrici ob Sotli, je bilo prejšnji teden kar štirikrat več okuženih kot teden pred tem.

 | Avtor:

Samotestiranje v slovenskih šolah | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 22
  • mph2 20:36 13.september 2022.

    "Rast se bo po njegovih ocenah ustavila, ko se bodo šolarji dovolj prekužili, podobno kot je bilo v velikem prvem omikronskem valu na začetku leta, žal." Žal je zelo slabo podučen, da omicron NE PUŠČA odpornosti na ponovne okužbe oz. ...prikaži več res minimalno. Potrjeno v tujini iz raznih študij povsem zanesljivo. Je čisto drugo kot delta. Pa govorim to kot zagovornik cepljenja.

  • pravičnik77 20:35 13.september 2022.

    mogoče je kriva Hrvaška, Kacin, uni trot dr. Crack, lahko bi bil Janša ali pa Golob... idioti. prehlad kot prehlad, mal šmrkanja (pa ne kokaina SĐSovci) malo kašlja in to je to .. brez Covid strupenih zvarkov

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:46 13.september 2022.

    Tale Leskovar naj se okuži da bo dal vsaj v času njegove karantene mir. Res so že dolgocasni