Slovenija > Črna kronika
14148 ogledov

Enemu najbogatejših Slovencev zapor še zaradi prostitucije

Sergej Racman mediaspeed
Sergej Racman je bil že obsojen na dve leti aresta zaradi oškodovanja upnikov Koloseja, danes pa je zavoljo zlorabe prostitucije dobil še štiri leta in pol zapora. Enotna kazen se glasi pet let in 10 mesecev rešetk.

Sojenje zaradi zlorabe prostitucije v velnes klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici se je danes, po treh letih in pol, naposled končalo. V javnosti je bilo odmevno predvsem zavoljo soobtoženega Sergeja Racmana, enega najbogatejših Slovencev, ki trenutno že prestaja dveletno zaporno kazen. Prislužil si jo je z oškodovanjem upnikov Koloseja, njegovo prošnjo, da jo odsluži z delom s splošno korist ali vikend arestom, pa je ljubljansko sodišče zavrnilo.

Za pol ure uslug 70 evrov

V zadevi Marina se je sojenje odvijalo na okrožnem sodišču v Kopru. Tožilstvo je nekdanjemu policistu Jožetu Kojcu, Racmanu, Dejanu Šurbku in Vesni Ternovec očitalo, da je bil klub za velnes in savno le krinka za organizirano prostitucijo. Od otvoritve avgusta 2014 naj bi se v slabih petih letih v njem zvrstilo najmanj 417 prostitutk, največ jih je bilo iz  Romunije, in 148.000 obiskovalcev, lastniki so od začetka stavili na Italijane.

Moški so ob vstopu plačali od 60 do 85 evrov, odvisno od dneva v tednu, za polurno druženje s prodajalkami ljubezni pa odšteli 70 evrov. Za izpolnitev dodatnih želja so morali denarnico še bolj odpreti. Dekleta so nato lastnikom "velnes centra", ki ga je vodila Ternovčeva, plačevale po 2800 evrov na mesec.

Obramba zahtevala oprostitev

Družba Cratos, prek katere so bili Racman, Kojc in Šurbek solastniki lokala iz z njim povezanih firm, naj bi si tako pridobila kar 22,5 milijona evrov premoženja.

Specializirana državna tožilka Maja Veber Šajn je za Racmana predlagala 10 let in pol zapora ter 420.000 evrov denarne kazni, za Šurbka deset let aresta in 91 tisočakov kazni, za Kojca deset let rešetk in 130.000 evrov kazni, za Ternovčevo pa pet let zapora in šest tisočakov kazni, ob tem naj se družbi Cratos zapleni 22,5 milijona evrov.

Obramba se je zavzela za oprostitev četverice. Odvetnik Franci Matoz, ki je s kolegom Francijem Rojkom zagovarjal Kojca, je poudaril, da je po spremenjenem zakonu iz leta 2004 prostituiranje dekriminalizirano. Rojko je dodal, da niti ena od več kot 40 zaslišanih domnevnih oškodovank, ni izjavila, da bi bila žrtev, obtoženi pa niso posegali v njihovo spolno integriteto, jim določali cen storitev ali jih kako drugače izkoriščali. Tudi ostali zagovorniki so zatrdili, da ekonomska korist od prostitucije ni kaznivo dejanje, če pri tem ni posegov v avtonomno odločanje oseb o lastnem spolnem življenju.

Najvišja kazen Racmanu

Predsednica senata Tatjana Cvetičanin je danes popoldne razglasila sodbo. Racman je dobil štiri leta in šest mesecev zapora, skupaj z dvema letoma, omenjenima na začetku, pa enotno kazen pet let in 10 mesecev aresta ter 30.000 evrov denarne kazni. Prav toliko bo moral plačati tudi Kojc, ki je, tako kot Šurbek, obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora. Slednjega je doletelo 21 tisočakov denarne kazni, družbo Cratos pa 100.000 evrov. Ternovčeva naj bi za rešetkami sedela dve leti in dva meseca. Obtoženi naj bi sicer zaslužili 4,386.579 evrov.

Odvetnik Matoz nam je pred razglasitvijo sodbe povedal, da pričakuje presenečenje, po njej pa napovedal pritožbo.

Komentarjev 7
  • dare326 23:44 30.maj 2024.

    Ratzman ni Slovenec. To je aškenazi priimek in zadaj mora biti nekaj drugega. Mogoče je premalo plačal globoki državi, ker ve se, kdo je gazda nelegalnih poslov.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:34 30.maj 2024.

    Končno nekaj pozitivnega od našega pravosodja. Zdaj pa samo naprej. Dela ne bo zmanjkalo.

  • Ender3 22:29 30.maj 2024.

    Če je v navezi z Matozom potem sodi na desni del peskovnika.