Slovenija > Črna kronika
7823 ogledov

Funkcionarju Kajakaške zveze Slovenije zasegli kup orožja

Zaseženo orožje PU Novo mesto Fotografija je simbolična
Zgodovinar in uslužbenec Kajakaške zveze Slovenije Jakob Marušič je med bolj znanimi zbiratelji starega orožja, posoja ga tudi muzejem. Toda prav zaradi svojega hobija je bil obsojen.

Solkanec Jakob Marušič je na področjih športa in zbiranja starega orožja znano ime. Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1990 je osvojil moštveno srebrno medaljo v kanuju, temu športu pa ostal zvest tudi po zaključku kariere. Že dobri dve destletji je zaposlen na Kajakaški zvezi Sloveniji, kjer je vodja prireditev in športa za vse - tako je bil maja  vodja evropskega prvenstva v slalomu na divjih voda v Tacnu.

Jakob Marušič | Avtor: D. M. Z leve: Jakob Marušič in odvetnik Gorazd Fišer D. M.
Ob tem ga od nekdaj privlači staro orožje. Danes je magister zgodovine tudi lastnik manjšega muzeja in gonilna sila enega največjih sejmov tovrstnega orožja v Sloveniji in okolici, v Šempetru pri Gorici.

Toda prav ljubezen do tehniške dediščine ga je pripeljala na sodišče v Novi Gorici.

Preiskave v Italiji

Začelo se je leta 2015, ko so italijanski karabinjerji v občini Artegna blizu Vidma zaplenili orožje dvema zbirateljema. Preiskava, ki je postala mednarodna, vanjo so se vključili Europol ter slovenski in hrvaški policisti, se je sprva končala z ovadbami 27 ljudi, osumljenih nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Pri nas je je preiskavo usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, po hišnih preiskavah po vsej državi, pri katerih so, med drugim, zasegli 33 pušk, 23 avtomatskih pušk, 12 mitraljezov, 31 pištol in revolverjev, 10 minometov in več ročnih bomb, pa vložilo obtožbo zoper šesterico, tudi Marušiča. Tožilstvo mu je očitalo, da je brez ustreznih dovoljenj nezakonito hranil in prodajal vojaško, strelno in eksplozivno orožje, pa tudi strelivo. Na več lokacijah, v Solkanu, Ilirski Bistrici in Ljubljani so mu po njegovih besedah zasegli približno 150 kosov ter še ostaline iz prve svetovne vojne.

Bilo naj bi neuporabno

Po priznanju krivde je bil obsojen na leto in šest mesecev zapora, ki ga lahko odsluži s 1090 urami dela v splošno korist. Izrekli so mu še 2447 evrov stranske denarne kazni in odvzeli 2370 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, stroškov sodnega postopka pa oprostili. S sodbo se ni sprijaznil in prejšnji teden je pritožbo, ki jo je vložil prek zagovornika, odvetnika Gorazda Fišerja, obravnavalo višje sodišče v Kopru. Pritožilo pa se je tudi tožilstvo, ki vztraja pri enem letu in osmih mesecih zapora, višji denarni kazni ter plačilu stroškov postopka.

Odvetnik Fišer je na pritožbeni seji poudaril, da je njegov klient zanesenjak, ki zbira zgodovinsko orožje in ga daje na razpolago različnim ustanovam za razstave in v izobraževalne namene: "Že med preiskavo je vložil prošnjo za legalizacijo na upravno enoto, ki pa je odgovorila, da ne mora odločati, dokler postopek ne bo končan.Toda glede na spremenjeno zakonodajo o orožju bi tega lahko legaliziral. Ob tem je šlo za prodajo majhnih količin orožja, ki je bilo tudi onesposobljeno, torej neuporabno, čeprav niso bili pridobljeni certifikati."

Naj orožje vsaj odstopijo muzejem

Kot je zunaj, pred sodiščem, povedal Marušič, gre "za lep hobi, ki preiskuje našo tehniško dediščino, čeprav gre za orožje, do katerega imajo nekateri predsodke. Nekateri odvzeti kosi mi pomenijo zelo veliko, ker so izjemno redki, naravnost prelomni, in so v svojem obdobju, pred več kot sto leti, predstavljali tehnološki vrhunec. Zato sem tudi priznal krivdo v naivnem pričakovanju, da mi bodo to šteli v olajševalno okoliščino in te predmete vrnili".

Pojasnil je še pomanjkanje ustreznih dovoljenj: "Uredil jih nisem, ker ni bilo zakonske možnosti nelegalen kos spremeniti v legalnega. Toje bilo mogoče le v šestih mesecih po vsaki spremembi zakona, kar sem tudi storil v letih 2005 in 2010. Naslednja sprememba je bila napovedana za leto 2015, a se je zgodila šele 2019. Takrat sem spet vložil prošnjo."

Marušič predvsem upa, da zaseženega orožja ne bodo uničili: "Če ga ne vrnejo meni, naj ga dajo muzejem. Že naslednji dan, ko se je vse začelo, so bili pri meni predstavniki dveh muzejev, od tega enega nacionalnega, če bi jim ga prepustil."

Preostali obtoženi, z izjemo enega, so krivdo priznali in bili obsojeni na pogojni zapor oziroma arest, ki  ga lahko odslužijo z delom v splošno korist.

Komentarjev 9
  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:11 01.julij 2024.

    Avtor, na sliki ni kup orožja ampak kup starega železja!

  • dare326 12:31 01.julij 2024.

    Oblast se boji orožja. Zelo povedno.

  • tomi67 10:28 01.julij 2024.

    V slovenistanu lahko legalno posedujejo orožje mafija, teroristi in cigani, za druge je prepovedano. :)