Slovenija > Črna kronika
2266 ogledov

Gozdni mož pod udarci umrl, Radojka in Milan preživela

policija Ljubljana Facebook Fotografija je simbolična.
Brutalna smrt 77-letnega Stanislava Knaflja čaka na sodni epilog, trojica, ki naj bi bila vanjo vpletena, pa se je zdaj znašla na zatožni klopi zaradi še enega napada.

Stanislav Knafelj, nekoč obetaven amaterski kolesar, se je potem, ko mu je pogorel dom, preselil v hosto na Grosupljem, zaradi česar se ga je oprijel vzdevek gozdni mož. Tam je s 400 evri socialne pomoči živel skromno, a zadovoljno, menda mu na kraj pameti ni padlo, da bi se vrnil v civilizacijo. Družbo so mu delale mačke, obiskovali so ga tudi znanci.

Tadeja Grm | Avtor: D. M. Tadeja Grm D. M.
Umiral v mukah

Tako je bilo 13 let, vse do 19. marca 2021, ko je zvezanega in krvavečega 77-letnika pred njegovim zasilnim bivališčem našel prijatelj. Bil je živ, vendar je bilo za zdravniško pomoč žal prepozno - še isto popoldne je umrl zaradi hudih poškodb možganov.

Kot se je izkazalo, je v velikih mukah trpel že od prejšnjega dne, ko naj bi ga popoldne napadli trije kočevski Romi, Marjan Brajdič, brata Mihael in Marjan Grm, ter Marko Belcl, menda sorodnik iz Izole, ki je živel pri njiju. Z debelo vejo naj bi ga večkrat po glavi in pretepali tudi še, ko je ležal na tleh. Razlog je bil banalen: pričakovali naj bi, da ima Knafelj shranjenega precej denarja, a so našli le 2000 evrov, ki jih je privarčeval za popravilo mopeda, in dva stara mobilna telefona.

Sodili jim bodo še enkrat

Četverico so najprej obtožili umora iz koristoljubja, nato pa očitek omilili v povzročitev posebne hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt. Izrekli so jim kazni od devet let do devet let in 10 mesecev zapora, ki pa na višjem sodišču niso vzdržale. Prvostopenjska sodba je bila namreč razveljavljena zaradi pomanjkanja materialnih dokazov, da so bili Brajdič in brata Grm res na prizorišču zločina, na katerem so našli samo Belclove DNK sledi. Tako so se znašli na prostosti, kdaj se bo začelo ponovljeno sojenje, pa ni znano.

Mihael Grm st. | Avtor: D. M. Mihael Grm st. D. M.
S stolom po glavi

Zato pa so se včeraj pred ljubljansko okrožno sodnico Evo Senico Visočnik nadaljevali predobravnavni naroki zoper šesterico kočevskih Romov, med njimi tudi trem, domnevno vpletenim v Knafljovo smrt, Mihaelu in Marjanu Grmu ter Belclu. Skupaj z Marjano Belcl in Mihaelom Grmom starejšim so obtoženi nasilništva, Tadeja Grm pa ob tem še povzročitve hude telesne poškodbe.

Očita se jim, da so 26. marca, torej natanko teden dni po smrti gozdnega moža, vstopili v hišo Rajke Hudorovič in njenega partnerja Milana Grma v Koprivniku pri Kočevju. Tadeja Grm naj bi z lesenim stolom po glavi udarila Radojko, nato naj bi jo, ležečo na tleh, obrcali. Milana Grma so medtem držali, da ji ni mogel priskočiti na pomoč, ter ga tepli.

Marjana Belcl | Avtor: D. M. Marjana Belcl D. M.
Krivdo vsi zanikajo

Hudorovičeva, ki je je dobila udarnine glave in levega ramena ter pretres možganov, je povedala, da ne ve, zakaj so ju s partnerjem pretepli, saj da z njimi nista sprta. Premoženjskopravnega zahtevka nista vložila.

Šestindvajsetletni Belcl, 23-letni Marjan in 21-letni Mihael Grm so krivdo zanikali že maja, včeraj pa so jim sledili še 41-letna Tadeja Grm, 52-letni Mihael Grm st. in 53-letna Marjana Belcl. Razen "krivde ne priznam", smo slišali samo še, da so vsi brezposelni in prejemajo od 900 do 1000 evrov socialne pomoči. Sojenje se bo predvidoma začelo prihodnje leto.

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 09:02 31.avgust 2024.

    V tem primeru je očitno šlo za umor iz nizkotnih razlogov..Maksimalna kazen za vse sodelujoče...Mater vam cigansko..

  • manja53 08:50 31.avgust 2024.

    900 in 1000 EUR socialne pomoči? Delali so 40 let in imajo 780 eur pokojnine! Jebeš takšno pravno državo, ki to dopušča!! Ubogi podpiranci na naše stroške!! Marš v pmv......

  • Toma 07:32 31.avgust 2024.

    In potem se čudijo, kaj imamo proti njim?!