Slovenija > Črna kronika
36 ogledov

Hrvat izginil, slovenski zakon preprečuje pomoč

Alen Poropat Hrvaška policija
Pogrešani Hrvat Alen Poropat naj bi bil prek signala GSM nazadnje lociran v Sloveniji. A slovenski policisti hrvaškim kolegom niso zaupali podatkov, saj jim to preprečuje zakonodaja.

Od Klane do Muna na Hrvaškem je danes potekala iskalna akcija za konec maja izginulim 37-letnim Alenom Poropatom iz Reke. Tudi tokrat neuspešno, tako da hrvaška policija že več kot mesec dni tipa v temi, kam je izginil.

Poropata so sicer nazadnje videli, ko se je konec maja ob 10. uri zjutraj odpeljal z motornim kolesom. Hrvaška policija je svojcem sporočila, da jim točne lokacije zadnjega izsledenega klica ne morejo podati, saj je bil klic zabeležen v Sloveniji oz. znotraj omrežja enega od slovenskih operaterjev v bližini mejnega prehoda Jelšane.

Slovenci nočemo razkriti GSM podatkov

"Hrvaška policija je o navedenem primeru obvestila slovensko policijo, ki je o pogrešanju osebe obvestila vse policijske enote in jo vnesla v evidenco pogrešanih oseb. Glede na dodatne podatke hrvaške policije, da naj bi bil mobilni telefon pogrešane osebe lociran v slovenskem omrežju, smo hrvaško policijo obvestili o zakonskih pogojih iz slovenske zakonodaje, na podlagi katerih je mogoče pridobiti tovrstne podatke, ki pa v konkretnem primeru niso podani," je za Žurnal24 pojasnil predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Slovenska zakonodaja namreč določa, da lahko podatke od mobilnih operaterjev zahteva zgolj sodišče, ne pa tudi policija, kot je to denimo urejeno na Hrvaškem.

Komentarjev 3
  • Dedy 06:39 04.julij 2011.

    NAŠI INKASANTI, SO RES BOLANI V GLAVO

  • Emil Černeka 22:51 03.julij 2011.

    http://www.facebook.com/home.php?sk=group_213715125335476

  • dusan72 22:00 03.julij 2011.

    Me zanima kakšni bi bili komentarji, če bi bil od pogrešanega Slovenca nazadje zasleden signal v Umagu, hrvatje pa zaradi birokracije nebi hoteli dati podatkov, ki so mogoče življensko pomemmbni, sploh za starše.Pri takih primerih bi vseeno pričakoval ...prikaži več malo več "srca", če ga država sploh premore.