Slovenija > Črna kronika
1632 ogledov

Hudodelska združba računala med 2.500 in 3.000 evro za "usluge"

Štetje denarja, evri Profimedia
V okviru mednarodne operacije, v kateri je sodelovalo več evropskih držav, tudi Slovenija, so preiskovalci v ponedeljek v Romuniji izvedli številne preiskave in aretirali 19 članov kriminalne mreže, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem migrantov iz Romunije v Italijo, je danes sporočil Europol.

Hudodelska združba je migrante tihotapila iz Romunije preko Madžarske in Slovenije v Italijo, pri čemer so jih prevažali skrite med trgovskim blagom ali v posebnih prostorih v ta namen predelanih vozilih. Migranti, večinoma bangladeški, indijski, nepalski in pakistanski državljani, so za pot plačali med 2500 in 3000 evri.

Med pridržanimi je pet romunskih vodij združbe, ki naj bi bili odgovorni za logistiko in vodenje kriminalnih dejavnosti. Ostali osumljenci so bili zadolženi za novačenje voznikov oziroma namestitev migrantov v t.i. varne hiše, od katerih so dve odkrili v Italiji, je še sporočil Europol v zvezi z operacijo, ki je bila rezultat skupne preiskave madžarskih, italijanskih, romunskih in slovenskih oblasti.

Hudodelska združba je osumljena, da je bila od januarja lani vpletena v več kot 30 primerov tihotapljenja migrantov, pri čemer je čez meje evropskih držav nezakonito prepeljala najmanj 726 ljudi.

Preiskovalci so v okviru operacije zasegli tudi več vozil, med drugim predelan kombi s posebnim prostorom za tihotapljenje migrantov, več kot 50 mobilnih telefonov, prenosne računalnike in okoli 15.000 evrov v različnih valutah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.