Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Klicala na pomoč, nato pobegnila

telefon telefonska slušalka Žurnal24 main
Otroka večkrat klicala na številko 113, nato pa pobegnila. Policija primer preiskuje, za zlorabo številke 113 so predvidene tudi kazni.

Iz ene izmed tržiških telefonskih govorilnic sta dva otroka večkrat klicala številko 113, nato pa pobegnila. Policisti primer preiskujejo; za polnoletne je predvidena denarna kazen, v primeru napačnih informacij tudi zapor.

Glede omenjenih otrok, ki sta klicala na številko 113, policisti še opravljajo preiskavo; končni morebiten ukrep bo odvisen od teh ugotovitev. Vkolikor otroka najdejo, bodo najprej opravili pogovor s starši, saj policija  postopkov zoper otroka ne vodi, obvesti pa osebo, ki je dolžna skrbeti zanj. Kadar je to potrebno, tudi pristojno socialno službo.

Policija pri tem poziva, da starši podučijo otroke o pomenu interventnih številk, "zabavo pa da naj otroci poiščejo drugje".

Do 500 evrov globe

Številka 113 je namenjena tistim, ki potrebujejo pomoč policije. Klic sprejme policist operativno - komunikacijskega centra policijske uprave, v Sloveniji jih je osem. Zakon omogoča, da se telefonska številka klicatelja na številko 113 izpiše, pogovor pa se tudi snema.

"Posebnih mehanizmov, ki bi preprečevali, da bi nas občani klicali "kar tako" nimamo, vsak klic obravnavamo povsem enako. Ob začetku pogovora nikoli ne vemo, če je pomoč policije resnično potrebna, ali ne," pojasnjuje Drago Menegalija s slovenske policije. Vsi neupravičeni klici na številko 113 niso nujno zlonamerni: "Z dežurnim policistom klicatelji želijo tudi le pogovor, razglabljali bi o svojih osebnih težavah, ker se osamljeni in nimajo drugih sogovornikov," dodaja Bojan Kos s kranjske policije.

Zlonamernih klicev na številko 113 je po Kosovih besedah zanemarljivo malo. Statistično jih sicer posebej ne vodijo, na podlagi vsebine klica pa jih lahko obravnavajo kot kaznivo dejanje. Z globo do 500 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, ki kljub opozorilom organa  najmanj  trikrat  v  enem  dnevu  in  z  enakim  namenom  kliče  na interventno  številko,  vsebina  pa  ni taka, da bi bila za policijsko obravnavo.

Na leto policisti podajo okrog 100 takšnih kazenskih ovadb, večina je povezana z lažnimi grožnjami s podtaknjenimi bombami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.