Slovenija > Črna kronika
109 ogledov

Kruh, mikrovalovka in gasilni aparat

Pištoli v kruhu
1/4
FURS
Tihotapci svoje blago najpogosteje skrivajo v konstrukcijah oz. votlih del vozil, nekatara skrivališča pa so tudi bolj nenavadna. Leta 2014 so odkrili največ ponarejenih izdelkov - če so namenjeni v Slovenijo so rezultat spletnih nakupov.

"Najpogosteje se srečujemo s tihotapljenjem cigaret in tobačnih izdelkov, pa tudi pa tudi s tihotapljenjem prepovedanih drog in orožja, ponaredkov," pravi Sabina Langus Boc s Finančne uprave (FURS), ki je prevzela naloge nekdanje Carinske uprave (CURS). "Pri odkrivanju tihotapljenja finančnim preiskovalcem v mobilnih enotah pomagajo službeni psi, izšolani za odkrivanje prepovedanih drog ter za tobak in tobačne izdelke."

PREBERITE ŠE:

Največkrat je tihotapsko blago skrito v konstrukcijskih oziroma votlih delih vozil, kot so armaturna plošča, vrata, prostor pod sedeži, rezervoar, nemalokrat je na vozilu izdelano dvojno dno. "Pri cigaretah prevladuje trend tihotapljenja manjših količin v cestnem prometu, skritih v konstrukcijskih delih vozil (kombiji, avtobusi, tovorna in osebna vozila) ter med osebno prtljago in drugim blagom, ki zakonito potuje k prejemniku," razlaga Langus Bočeva.

Zaseženi predmeti | Avtor: Zurnal24 (vir: Furs) Zurnal24 (vir: Furs)

Količinsko največ cigaret zasežejo v koprskem pristanišču, kjer so skrite v zabojnikih, običajno v vrstah za prijavljenim blagom, srečujejo pa se tudi z bolj neobičajnimi skrivališči. "Tako smo lani odkrili dve pištoli v hlebcu pečenega kruha, v zabojčkih pod jabolki so se skrivale cigarete, našli smo jih tudi že v mikrovalovni pečici, parketu, prepovedane droge denimo v zvočnikih in podobno," pove Langus Bočeva.

Najpomembnejši cilj je Evropa

Zaradi visokih cen je Evropa še vedno najpomembnejše ciljno področje za tihotapljenje tobačnih izdelkov in prodajo na črnem trgu. "Ne glede na vrsto transporta je to ena zelo dobičkonosnih dejavnosti za organizirane kriminalne združbe," pojasnjuje Langus Bočeva. Pošiljke cigaret in tobaka, ki jih odkrijejo v zabojnikih v luki Koper, največkrat prispejo s srednjega vzhoda in iz Kitajske, v cestnem prometu pa gre najpogosteje za tihotapljenje manjših količin v konstrukcijskih delih vozil ali med osebno prtljago iz držav vzhodne Evrope in balkanskih držav v države zahodne Evrope.

Več t. i. "cheap white" cigaret

Zadnja leta opažajo tudi povečevanje števila zasegov t. i. "cheap white" cigaret, t. j. cigaret blagovnih znamk, ki nimajo dovoljenja za prodajo na trgu EU. Običajno so izdelane v vzhodnoevropskih državah (Belorusija, Ukrajina) in Rusiji, nato pa pretihotapljene v EU predvsem v cestnem in železniškem prometu. Nekateri trendi po besedah Langus Bočeve kažejo tudi na povečanje nedovoljene ponudbe na črnem trgu, predvsem tobaka za zvijanje cigaret.
 

Tihotapljenje cigaret | Avtor: Zurnal24 (vir: Furs) Zurnal24 (vir: Furs)
Med letošnjimi večjimi zasegi cigaret je bil marčevski v koprskem pristanišču, ko je bilo po besedah Langus Bočeve v zabojniku odkritih več kot osem milijonov neprijavljenih cigaret znamke Marlboro. "Mobilni oddelki pa so v obdobju januar–maj 2015 v notranjosti države v 58 primerih zasegli 438.340 cigaret različnih blagovnih znamk in 122,36 kg drobno rezanega tobaka," pove Langus Bočeva. "Lani sta po količini izstopala dva primera v luki Koper, in sicer osem milijonov cigaret septembra in devet milijonov cigaret maja 2014. V letu 2014 je bilo sicer zaseženih 21.456.680 cigaret, kar je največ v zadnjih letih. Zasežene cigarete se uničijo."

Dva izstopajoča primera tihotapljenja orožja

Glede orožja je še vedno aktualna tranzitna pot za tihotapljenje orožje iz držav zahodnega Balkana. "V letu 2014 sta glede na skrivališče in količino orožja v osebnem avtomobilu izstopala dva primera," pove Langus Bočeva. Brežiška mobilna enota je pri kontroli avtobusa s hrvaškimi registrskimi oznakami v potnikovi osebni prtljagi opazila vrečko s kruhom, ki je bila neobičajno težka. Izkazalo se je, da se v njej skrivata dve pištoli znamke TT. Na mejnem prehodu Obrežje pa so uslužbenci brežiške mobilne enote odkrili osebno vozilo, ki ga je vozil državljan Bosne in Hercegovine, in je v svoji notranjosti skrivalo nenavadno velike količine orožja.

Največ ponarejenih izdelkov do sedaj

Furs na podlagi analize tveganja, pregleda dokumentacije in fizičnega pregleda blaga preverja tudi sum ponarejenih izdelkov. Če oceni, da bi se za blago utegnile kratiti pravice intelektualne lastnine (blagovna znamka, model, patent, dodatni varstveni certifikat, geografska označba porekla, avtorska in njej sorodna pravica, zaščitena rastlinska vrsta), ga zaseže.

V letu 2014 je bilo največ ukrepov začasnega zadržanja blaga do sedaj, in sicer kar 4053 kosov. "Večinoma je šlo za obutev, oblačila, parfume in druge kozmetične proizvode," pove Langus Bočeva. "Večina ponaredkov prispe v zabojnikih z ladjami in preko pošte iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije."

V Slovenijo preko spleta

Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v drugih državah EU (Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška, Avstrija) in v države nekdanje Jugoslavije, zadržane poštne pošiljke pa so praviloma namenjene prejemnikom v Sloveniji in so rezultat spletnih nakupov. Ponaredki se na zahtevo nosilca intelektualne lastnine uničijo, pri čemer Finančna uprava RS zagotavlja carinski nadzor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.