Slovenija > Črna kronika
7220 ogledov

Med začasnim delom v Sloveniji ubil mladega soseda

Marsel Habjanič- umor Sobotainfo.com
Po letu in pol se je v Murski Soboti danes končalo sojenje državljanu Bosne in Hercegovine Damirju Softiću zaradi umora komaj 26-letnega Marsela Habjaniča.

Devetinštiridesetletni Damir Softić iz Tuzle v Bosni in Hercegovini je v Prekmurje prišel s trebuhom za kruhom. Našel si je službo v gradbenem podjetju in najel  stanovanje v bloku v Murski Soboti, v katerem je stanoval tudi 26-letni Marsel Habjanič, po rodu iz bližnjega Kroga. Soseda sta se le bežno poznala s srečavanj na stopnišču, a ob zadnjem je tekla kri. Softić je 5. februarja lani okrog šestih popoldne Habjaniča zabodel kar 37-krat.

Marsel Habjanič | Avtor: Osebni arhiv Marsel Habjanič Osebni arhiv
Boleha za posttravmatskim sindromom

"Danes ob 18.30 smo bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o dogodku na območju centra mesta, v katerem je bila med pretepom poškodovana ena oseba. Moški, ki je bil huje poškodovan, je kmalu zatem zaradi poškodb na kraju dogodka umrl. Policisti in kriminalisti so kraj takoj zavarovali in začeli izvajati prve nujne ukrepe za izsleditev storilca. Malo pred 19. uro je bil v Murski Soboti izsleden drugi udeleženec in bil zaradi poškodb odpeljan v bolnišnico," je takrat sporočila Suzana Rauš s tamkajšnje policijske uprave.

Damir Softić | Avtor: Damir Softić
Softić očitno ni bil huje ranjen, saj so ga hitro odpustili iz mariborskega Kliničnega centra in privedli pred preiskovalnega sodnika, kjer pa je bil skopih besed, češ da se dogodka ne spominja. Tudi obravnave na sodišču v Murski Soboti so potekale ob prizadevanju obrambe, da dokaže njegovo neprištevnost zaradi posttravmatskega sindroma, posledico vojne v Bosni in Hercegovini. Izvedenec psihiatrične stroke dr. Peter Pregelj je potrdil, da je bilo Softićevo zaznavanje realnosti zmanjšano, ker boleha za paranoidno shizofrenijo, toda psihološki testi so bili opravljeni v slovenščini, ki je ne razume. Zavoljo dvoma o strokovnosti mnenj je bilo sojenje februarja prestavljeno za nedoločen čas.

Danes sta prek videokonference svoji mnenji predstavila dr. Pregelj in klinični psiholog dr. Bojan Zalar z zaključkom, da je bil Softić neprišteven. Sodni senat, na čelu s sodnikom Stanislavom Jugom, mu je tako izrekel ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, torej na oddelku forenzične psihiatrije v UKC Maribor, ki bo trajalo od šest mesecev do največ pet let. Marselovi svojci so vložili tudi premoženjskopravne zahtevke.

Komentarjev 4
  • Kmodri_ 18:33 26.junij 2024.

    A sedaj pa še bosanc? Ma, ni da ni...

  • Friderik1950 16:32 26.junij 2024.

    Če ga bodo 'strokovno' zdravili s priznanimi metodami z te bolezni, - tabletami v kombinaciji z elektrošoki do 10 kv, bi jo bolje odnesel, če bi dobil 15 let resta.

  • kapibara1 14:07 26.junij 2024.

    Kak psihotična neprištevna navlaka se nam je navlekla v Slovenijo.. Radi tega bode tega še već i nikome ništa..