Slovenija > Črna kronika
3175 ogledov

Migrante so tihotapili taksisti

Taksi Profimedia
V Ljubljani se je začelo sojenje prevoznikom ilegalnih prebežnikov. Kriminalna združba je bila vpletena tudi v prostitucijo.

Ljubljanski kriminalisti so v začetku lanskega decembra izvedli več hišnih preiskav, ovadili 27 ljudi za kar 113 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije, trgovine s prepovedanimi drogami in prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, in jih 12 pridržali.

Delovala kar iz zapora

Kot so takrat sporočili, so preiskavo začeli konec leta 2021, potem, ko so od dveh žrtev sprejeli prijavi o sumu storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije: "Z zbiranjem obvestil in dokazov je bilo ugotovljeno, da gre za organizirano obliko izvrševanja tega kaznivega dejanja, zato so se za zbiranje dokazov na podlagi odredbe Specializiranega državnega tožilstva in Okrožnega sodišča v Ljubljani uporabili tudi prikriti preiskovalni ukrepi."

Izsledili so 65-letnega Grosupeljčana, ki je na različne načine in s pretvezo zvabil žrtve, da so se morale prostituirati na več različnih lokacijah na območju Ljubljane, pri tem pa del zaslužka plačevati njemu. Z nadaljnjo preiskavo pa se je širil tudi krog osumljenih, med njimi je bila zelo aktivna tudi 44-letna ženska Slovenka, ki je bila takrat na prestajanju skoraj devetletne zaporne kazni zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, kazniva dejanja pa je izvrševala tako iz zapora kot ob prostih izhodih.

Zapustile so Slovenijo

Vsega skupaj se je devet osumljencev, po eden iz Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, drugi so državljani Slovenije, izvršilo17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in 26 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, v daljšem časovnem obdobju pa so zlorabljali oziroma izkoriščali 43 žensk. Te so prihajale iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Dominikanske republike in Slovenije. Ob zaključku preiskave je bilo na območju Ljubljane odkritih šest žrtev trgovine z ljudmi oziroma zlorabe prostitucije, od katerih so bila zbrana obvestila ter jim je bila ponujena pomoč, ki pa je niso izkoristile in so tudi zapustile državo.

To pa zdaleč ni vse. Preiskovalci so ugotovili, da je Črnogorec sodeloval tudi pri omogočanju prečkanja meje tujcem, ki so nezakonito vstopili v državo. To kriminalno združbo, v kateri je bila večina osumljencev taksistov, je vodil 44-letni Slovenec po naslednjem scenariju: iz tujine so dobivali podatke o tujcih, ki so že nelegalno vstopili na ozemlje Slovenije in se večinoma gibali po Ljubljani oziroma okolici azilnih domov. Po prejemu njihovih podatkov o tujcih in plačilu prek različnih sistemov, kot so Western Union Money Transfer, Money Gram in Revolut, so jih odpeljali proti Italiji.

S tožilstvom sklenil sporazum

Kot so sporočili s PU Ljubljana, so bili "zbrani dokazi, da je pri izvrševanju teh kaznivih dejanj sodelovalo 17 osumljencev (državljan Črne gore, državljan Palestine, državljan Srbije, 2 državljana BiH, 12 državljanov Slovenije), ki so kot člani hudodelske združbe storili 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in pri tem čez ozemlje Slovenije prepeljali najmanj 378 ilegalnih prebežnikov."

Med njimi je bil tudi 33-letni Rok Plut, ki se je izšolal za strojnika, delal pa kot taksist. Prek zagovornika, odvetnika Maksimilijana Galeta, je s tožilko Tamaro Karbo sklenil sporazum o priznanju krivde. Očitala mu je deset deset voženj, s katerimi naj bi zaslužil 2850 evrov, kolikor mu bodo tudi zasegli. Kazen treh let aresta bo, kot smo izvedeli v petek, odslužil z vikend zaporom, 8.000 evrov denarne kazni bo lahko odplačal v 24 obrokih, odvzeli pa so mu tudi toyoto prius, s katerim je prevažal migrante. Na sodbo se seveda ni pritožil, zaprosil je le za takojšnje prestajanje, do takrat bo ostal v hišnem priporu.

Osumljencem za trgovino z ljudmi oziroma prostitucijo bodo sodili v ločenem postopku, prav tako pa tudi obtoženim, ki so se ob vsem tem ukvarjali še s preprodajo drog.

Komentarjev 3
  • atamama 12:46 08.julij 2024.

    Če je to domet preganjanja kriminal je to ....... .Ker vse napisano je splošno znano in kar direktna ponudba za tujce v LJ, še peljat s taksijem se ni bilo treba.... Me pa zanima kakšna je razlika, da se migrant ...prikaži več pelje v taksiju ali pa v policijskem kombiju..... ker obakrat doseže cilj, morda edina znesek plačila?

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:14 08.julij 2024.

    Slovenački taksisti