Slovenija > Črna kronika
1801 ogledov

Na Bavarskem dvoru grozil z nožema, ustavili so ga specialci

Peter Kobal bralka
Petra Kobala so danes obsodili zaradi marčevskega izpada v središču Ljubljane.

Bavarski dvor v Ljubljani so v sredo, 13. marca letos, nekaj po tretji popoldne zasedli policisti in pripadniki specialne enote. Takoj so se začeli pogajati s 23-letnim Petrom Kobalom, ki je pred lekarno, v neposredni bližini postaje mestnega avtobusnega prometa, s kuhinjskim nožem v vsaki roki in vizirjem na glavi grozil mimoidočim, da bo vse zaklal.

Peter Kobal | Avtor: Peter Kobal
Odpeljali so ga z rešilcem

Pregovarjali so se eno uro, v tem času pa so policisti, ki jim je tudi grozil, posegli po plinskem razpršilcu, paralizatorju in palici, s katero so mu skušali izbita noža s 34-centimetrskima reziloma. Situacijo je rešil šele njegov oče, ki ga je prepričal, da je odvrgel noža. Specialci so ga podrli na tla, nato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v zdravniško oskrbo.

Po dogodku, ki je seveda odmeval v javnosti, so bili policisti deležni kritik, da  je njihovo posredovanje potekalo prepočasi in niso stopnjevali uporabe prisilnih sredstev. S policijske uprave so takrat sporočili, da so ravnali pravilno, saj so omejili gibanje na kraju in mimoidoče opozarjali na nevarnost, tako da okolica ni bila ogrožena. "Dolžnost policistov je, da svojo nalogo opravijo z najmanjšimi škodljivimi posledicami tako za okolico, kot za osebe, ki so v postopku," so še sporočili.

Že obsojen zaradi nasilja v družini

Kobal, ki so ga na ljubljansko okrožno sodišče vozili s forenzičnega oddelka mariborske psihiatrije, je dejanje takoj priznal in izrazil željo, "da se vse čim prej konča". Okrožna državna tožilka Maja Ulčar je zaradi napada na uradno osebo, ki opravlja naloge varnosti, zanj predlagala leto in pol zapora, a v obliki obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstvenem zavodu. Kobal ima namreč duševne težave: aspergerjev sindrom ter paranoidno in prilagoditveno osebnostno motnjo. V preteklosti je tudi že zamahoval z nožema proti policistom, za kar je dobil pogojno kazen, podobno je bil obsojen zavoljo nasilja v družini.

Današnjega zaslišanja Kobala, izvedenca psihiatrične stroke dr. Petra Preglja in socialne delavke nismo slišali, ker je sodnik Rok Kobal na predlog Petrove zagovornice, odvetnice Katje Šorli Peternelj, izključil javnost. Kajpak pa je bila javna sodba: izrečeno mu je bilo leto dni zapora, ki ga bo prestal na psihiatričnem zdravljenju, v katerega se upošteva dosedanje bivanje na mariborski psihiatriji. Sodnik Kobal je obrazložil, zakaj se je odločil za nižjo kazen, kot jo je predlagala tožilka: "Mislim, da se njegovo stanje izboljšuje." Obtoženca je tudi oprostil plačila stroškov postopka.

Komentarjev 2
  • kapibara 17:07 23.avgust 2024.

    Model se ne zaveda in se nikoli ne bo, da ima ABNORMALNO SREČO da je hovano delAl v SLO.... - V USA bi bil zaključeK - pOLICE POROČILO- IZ KADAVRA SO POBRALI 42 KUGEL...

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 23.avgust 2024.

    Za podobne primere so pri zakonodaji UK podali predlog ,da se za žepne nože spremeni dovoljena dolžina rezila na 6 cm . Vse ostalo je orožje . Upam,da ne bodo enako delovali pri poizkusu posilstva . Angleži !