Slovenija > Črna kronika
6467 ogledov

Na Celjskem izsledili islamskega skrajneža

Grožnja islamistov Video Islamske države Fotografija je simbolična.
Štajerca so kazensko ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Odkrila naj bi ga Sova.

Morda najbolj znani slovenski džihadist je Rok Žavbi, ki so ga v Italiji zaradi novačenja borcev za Islamsko državo na zahtevo voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov v Bosni in Hercegovini Bilala Bosnića obsodili na dve leti, dva meseca in 20 dni zapora, po prestani kazni pa ga leta 2018 za vedno izgnali. V domovini se je prosto gibal.

Orožja niso našli

Nismo pa mogli izvedeti, ali je na svobodi tudi še Štajerec, zoper katerega so celjski kriminalisti pred kratkim podali kazensko ovadbo zavoljo povzročitve splošne nevarnosti, pri njem pa so, kot je sporočila Milena Trbulin s tamkajšnje policijske uprave, "identificirali začetne znake radikalizacije": "V sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami nadaljujemo z intenzivnim preverjanjem dosedanjih ugotovitev. Med hišno preiskavo sicer nismo zasegli orožja oziroma eksploziva. Več informacij ne moremo posredovati zaradi varstva osebnih podatkov in varovanja interesa predkazenskega postopka."

Domnevnemu skrajnežu, ki naj bi se začel radikalizirati prek spleta, naj bi po poročanju Slovenskih novic na sled prišla Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova), ki naj bi bila na tovrstne ekstremiste pozorna že od leta 2011 – takrat se je osredotočila na dve islamski kulturni društvi, ki sta bili zaradi svojega radikalizma v sporu s slovensko islamsko skupnostjo.

Preprečili strelski pohod

Zadnji primer preprečitve terorističnega dejanja v Sloveniji, ki pa ni bil povezan z verskimi prepričanji, se je zgodil spomladi 2021. Dvajsetletni Gorenjec, ki je prek temnega spleta iz ZDA naročil orožje in municijo, naj bi načrtoval strelski pohod na baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, osnovno šolo Lipnica in srednjo šolo v Naklem. Pripravil naj bi se kar deset strani dolg seznam žrtev, ki naj bi jih pokončal iz maščevanja.

Orožje, skrito v mikrovalovni pečici, je že potovalo v Sloveniji, ko so posredovali ameriški organi in o vsem obvestili slovenske. Ti so Gorenjca seveda aretirali. Na kranjskem sodišču se je opravičil in bil obsojen na osem mesecev pogojne kazni, enkrat na teden je moral tudi obiskovati psihiatra.

Komentarjev 12
  • johan 12:11 13.avgust 2024.

    Rok Žavbi - kje je zdaj ta človek? Čudno, da ni nikjer novejše fotografije od njega. Tako novačenje, pa na spletu ni nič od njega.

  • Grunf 12:00 13.avgust 2024.

    Kot je razbrati iz napisanega, je za zadnjo ovadbo "štajerca" bolj zaslužna muslimanska skupnost v Sloveniji, kot pa SOVA, ki zadnje čase deluje le še pa navodilih od zunaj.

  • Avatar Leon
    Leon 11:57 13.avgust 2024.

    V Sloveniji EN islamski skrajnež in 200.000 katolibanov, ki posiljujejo 90% Slovencev !