Slovenija > Črna kronika
9325 ogledov

Najbolj iskani kriminalec na Balkanu beži s slovenskim pasošem

Radoje Zvicer 24sata
Vodja Kavaškega klana Radoje Zvicer se skriva neznano kje, potoval pa naj bi tudi s slovenskimi potnimi listinami. Te imajo na Balkanu visoko ceno, do 16.000 evrov.

Medtem ko čakamo na nadaljevanje sojenja slovenski celici zloglasnega Kavaškega klana na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, črnogorski in srbski organi pregona še vedno zgolj ugibajo, kje se skriva vodja te hudodelske združbe Radoje Zvicer. Prav mogoče je, da potuje s slovenskim potnim listom, je pred dnevi dejal nekdanji direktor srbske varnostno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin: "Ima bosanski, srbski in slovenski potni list, morda tudi še iz katerih drugih držav."

Preživel pet krogel

Zvicer se je proslavil s svojo krutostjo. Mučenje in ubijanje svojih sovražnikov, predvsem iz rivalskega škaljarskega klana, je zaupal klanu Veljka Belivuke, imenovanega Velja Nevolja, in Marka Miljkovića z vzdevkom Mare Mesar, ki sta v hiši groze v Ritopeku iz njih izdelovala čevapčiče. Pošiljala sta jih Zvicerju, ki jih je metal psom, kakšnega pa, tako se vsaj govori, pojedel še sam, z veliko gorčice in čebule.

Seveda pa si je tudi šef kavaškega klana moral poiskati skrivališče, ne le zaradi razpisane mednarodne tiralice, ampak tudi maščevanja škaljarskega klana. Doslej so ga skušali dvakrat likvidirati, leta 2020 v Kijevu, kamor je menda pripotoval z bosanskim potnim listom. Tistega junijskega torka sta ga med rekreativnim tekom v bližini njegovega stanovanja v luksuzni četrti ukrajinskega glavnega mesta prestregla dva napadalca in proti njemu izstrelila deset krogel. S petimi sta ga zadela, vendar so ga v bolnišnici rešili.

Večmilijonska nagrada za njegovo glavo

Le dobri dve leti kasneje, septembra 2022, so plačanci izsledili Zvicerja v Panami, kamor pa je morda pripotoval s slovenskimi dokumenti. Toda tudi tokrat se je izvlekel živ: v predmestju Panama Cityja je četverica atentatorjev streljala v leksusa, v katerem sta pred njim vozila njegova telesna stražarja. Ko je šofer mercedesa opazil, kaj se dogaja, je stopil na plin in ga odpeljal na varno.

Toda če je Zvicer za smrt slovenskega skesanca Darka Nevzatovića ponudil milijon evrov nagrade, je njegova glava vredna še veliko več – če bi naročeni morilci v Panami izpeljali načrt, bi obogateli za štiri milijone evrov.

Dejan Kovač ni obstajal

Slovenske potne listine so sploh priljubljene pri kriminalcih, saj lahko z njimi brez težav potujejo po Evropski uniji in tudi v Ameriko, predvsem latinsko, kjer se pogosto skrivajo. Tako je v začetku letošnjega januarja odjeknila novica, da je bil v brazilskem mestu Santos likvidiran 43-letni Slovenec Dejan Kovač. Izkazalo pa se je, da osebe s temi podatki ni v evidenci državljanov Slovenije, in da je pred ženo in štiriletnim sinom izkrvavel član škaljarskega klana Darko Geisler Nedeljković iz Pančeva.

Pomembna škaljarca sta bila tudi Alan Kožar in Damir Hadžić, ki so ju julija 2020 prerešetali na grškem otoku Krf, kamor sta prispela s slovenskima potnima listoma. 

Za drobne kriminalce je ceneje

Kot je za srbski Informer razkril poznavalec razmer, naj bi potne listine, predvsem slovenske in hrvaške, izdelovali v Srbiji in na Hrvaškem, cene pa naj bi se precej razlikovale: "Odvisno, kdo je kupec. Majhni kriminalci, ki jim je prepovedan vstop v kakšno drugo državo, dobijo pasoš za 1.500 do 5.000 evrov, člani kriminalnih združb, za katerimi je razpisana tiralica, pa morajo zanje odšteti do 16 tisočakov."

Če se vrnemo na začetek: tudi Milan Vujotić, ki naj bi leta 2018 dovolil Filipu Vrziću ustanoviti slovensko celico Kavaškega klana, naj bi vsaj občasno potoval s slovenskim potnim listom. Lažnega naj bi si leta 2019 zaželel tudi domnevni vodja tukajšnje podružnice Klemen Kadivec: neznancem naj bi izročil svojo fotografijo in jim naročil, naj mu uredijo potni list na drugo ime. Sam je to ves čas zanikal in na celjskem sodišču je bil obtožbe oproščen zaradi pomanjkanja dokazov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Nevica 17:20 05.maj 2024.

    Slovenija v svetu velja za zatočišče največjih kriminalcev...To dejstvo se pojavlja že v filmskih scenarijih v ameriških in celo italijanskih filmov...Italijani vedo, kam se skrijejo njihovi mafijozi...Tja, kjer je najslabša policija na svetu, tja kjer celo vlada podpira krminal in ...prikaži več nobena protikorupcijska komisija ne dela.. Nič čudnega, da nas Italijani mečejo iz schengenskega obnočja, naša meja je ODPRTA za vse kar leze in gre!

  • LukaMB 23:46 04.maj 2024.

    A ni lepo da vsi razumete pasoš, ko pridete v Anglijo pa vas ne moti "passport" ali pa v Franciji, moti vas samo nekaj iz bivše države, kaj pa če bi bil ameriški sleng v naslovu in podobno? A to ...prikaži več bi vam pa bilo všeč? Preveč demonizirate besede, če jo razumeš bodi ponosen na to da razumeš in da znaš več jezikov, več znaš več veljaš ne pa da se ukvarjate ali je nekaj kroatizem-srbizem-čefurizem, naj napomnem samo to, da smo tudi Slovenci za Avstrijce cigojnerizem in se nimate kaj prilizovat komu.

  • Avatar Bine Prelesnik
    baraba 15:19 04.maj 2024.

    Kakšni nori komentarji.!! Če ne moreš napisati kaj pametnega , je bolje , da se skriješ pod kovter !!!!