Slovenija > Črna kronika
4709 ogledov

S krajo koles zaslužil 42.000 evrov

policija Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Na policijski upravi Ljubljana so danes spregovorili o raziskanosti kaznivih dejanj, predvsem zoper premoženje, jim pa res primanjkuje policistov.

O povečanju števila kaznivih dejanj v občini Kočevje - v javnosti še vedno odmevajo strleski obračuni, v katere so bili vpleteni Romi - in o preiskanosti predvsem premoženjskih deliktov na celem območju policijske uprave Ljubljana, sta danes spregovorila vodja tamkajšnjega oddelka za splošno kiminaliteto v sektorju kriminalistične policije Valter Zrinski in načelnik policijske postaje Kočevje Mario Abram.

Valter Zrinski | Avtor: zajem zaslona Z leve Valter Zrinski, Mario Abram in Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana zajem zaslona
Zagrešili 128 kaznivih dejanj

"Kazniva dejanja zoper premoženje pomembno vplivajo na občutek varnosti. Običajno so oškodovani posamezniki, ki jim je bila s tem povzročena za njih neprecenljiva materialna škoda in imajo posledično občutek neposredne ogroženosti. Po vlomih in podobnih dejanjih so pogosto pretreseni, saj občutek, da so se neznanci gibali v njihovem domu, ki naj bi bilo varno zavetje, ni prijeten," je povedal Zrinski. "Tega se ljubljanski policisti in kriminalisti zavedamo, zato področju preiskovanja premoženjske kriminalitete posvečamo še posebno pozornost. Poleg preventivnega ozaveščanja in preprečevanja tovrstne kriminalitete ter naše prisotnosti na terenu, je naš cilj da se storilci odkrijejo in procesirajo. Če v preiskavah ugotovimo, da gre za večkratne storilce kaznivih dejanj oziroma povratnike, v skladu z zakonskimi pooblastili storimo vse potrebno, da jim preprečimo nadaljnje izvrševanje kaznivih dejanj. Na območju PU Ljubljana deluje tudi posebna delovna skupina policistov, ki se posebej ukvarja s preprečevanjem in preiskovanjem premoženjskih kaznivih dejanj, t. i. 'ulično kriminaliteto'."

Po njegovih besedah je preiskanih več kot 40 odstotkov vseh kaznivih dejanj: "V zadnjih dveh meseceih in septembra smo na območju PU Ljubljana obravnavali preko 3.300 kaznivih dejanj zoper premoženje, nekaj manj kot tretjina je že uspešno preiskanih." V tem času so pridržali 24 osumljencev, ki naj bi zagrešili 128 kaznivih dejanj zoper premoženje.

Okradli versko skupnost

Nekaj jih je tudi izpostavil: zaradi vloma v prostore verske skupnosti v centru Ljubljane, kjer je bila odtujena zlatnina in drugi vrednejši predmeti, in poskusa vloma v lekarno za Bežigradom, sta se v priporu znašla osumljenca, stara 39 in 41 let.

Za rešetkami je tudi 42-letnik, ki naj bi si s krajo koles in električnih koles pridobil 42.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Prav tako so prijeli 41-letnika, ki naj bi zagrešil kar 79 kaznivih dejanj tatvin goriva, pet kaznivih dejanj prikrivanja in kaznivo dejanje zatajitve.

Prejšnji teden so aretirali tri državljanke Hrvaške, stare 20, 21 in 30 let, in njihovega mladoletnega rojaka. Vlomili naj bi v tri stanovanja, v dve jim ni uspelo. Osumljenke so v priporu, mladoletnika pa je prevzelo socialno skrbstvo.

Mario Abram je prav tako izpostavil uspešno raziskane tatvine in rope na območju Kočevja, Ribnice in Grosuplja, kjer je "preiskana skoraj polovica kaznivih dejanj, na posamičnih enotah pa celo več".

Kot je še povedal, se število kaznivih dejanj na Kočevskem in Ribniškem že zmanjšuje, natančnega števila policistov, ki tja prihajajo iz drugih enot, pa ni hotel razkriti, ker gre za operativne podatke.

Iščejo nove kadre

Podoben argument smo dobili tudi na PU Ljubljana, ko smo jih povprašali o številu policistov po posameznih policijskih postajah, saj naj bi jih ponekod primanjkovalo.

"Zaradi zagotavljanja varnosti zaposlenih in zaradi operativnih tveganj, ki bi jih razkritje tovrstnih informacij prineslo, natančnih podatkov o številu policistov v posamezni enoti ne moremo posredovati," nam je sporočila Aleksandra Golec s PU Ljubljana. "Lahko pa povemo, da je po podatkih iz julija letos na PU Ljubljana zaposlenih 1.490 javnih uslužbencev, od tega 1.069 uniformiranih in 215 neuniformiranih pooblaščenih uradnih oseb, ter 206 strokovno tehničnih delavcev. Povprečna zasedenost policijskih enot na območju PU Ljubljana je trenutno  73 odstotkov glede na sistemizacijo delovnih mest."

Kot je nadaljevala, se naša policija že nekaj let sooča s kadrovskimi izzivi, zato so v zadnjih letih posebno pozornost posvečali pridobivanju novih kadrov. "Slovenija pa je v mednarodnih raziskavah še vedno uvrščena med najbolj varne države na svetu."

Komentarjev 9
  • atamama 15:02 10.september 2024.

    Smešno ampak naslov mi daje asociacijo na bivšo roško skupnost. Sedaj mi je jasno zakaj so vsi ukradeni bicikli tam končali... to je bi ''cash'' za nevladnike...

  • Nevica 14:06 10.september 2024.

    Včasih so cigani kradli otroke, to imamo zapisano v naši kulturni zgodovini in slovarju slovenskega jezika (Fran SSKJ!) , sedaj preprodajajo drogo in se vozijo z bemfli....in se streljajo po BTC....... Policija pa????

  • Toma 14:06 10.september 2024.

    Grem za policaja, če lahko uporabljam pokalico!