Slovenija > Črna kronika
3252 ogledov

Odlomil se mu je oprimek in padel je v globino

plezanje plezalec reševanje
Težave med reševanjem. Reševalci do poškodovanega niso mogli s helikopterjem.

V nedeljo popoldne se je v steni na Mlinarici poškodoval plezalec. Do nesreče je prišlo v plezalni steni, imenovana Lešarjeva peč na višini približno 1.800 metrov nadmorske višine (jugozahodna stena Razorja). 

35-letni alpinist se je kot prvi v navezi okoli 9.30 skupaj z 62-letnim prijateljem odpravil plezat v plezalno smer imenovanje "Jesenska oda". Ko se je 35-letni plezalec nahajal približno pet metrov nad zadnjim vpetjem vrvi v varovalni komplet, se mu je odlomil skalnati oprimek pod levo nogo. Plezalec je izgubil ravnotežje in nekontrolirano padel v globel v smeri plezanja. 

Drugi plezalec ga je po približno 15 metrih padca uspel zaustaviti na varovališču s sistemom za varovanje in ga varno spustil k sebi na manjšo skalnato polico. 

Pri padcu se je 35-letni alpinist huje telesno poškodoval. Utrpel naj bi zlom leve stegnenice in poškodbo levega komolca. 

Na omenjenem območju je posredovala posadka vojaškega helikopterja in dežurna ekipa GRS na Brniku, ki pa zaradi megle niso mogli rešiti planinca s pomočjo helikopterja. Helikopter je gorske reševalce GRS Bovec in GRS Tolmin prepeljal v neposredno bližino. Ti so nato poškodovanca na kraju oskrbeli in ga na klasični način poškodovanca prenesli v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP ZD Jesenice. 35-letnik je bil prepeljan v jeseniško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. 

*Fotografija je simbolična. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.