Slovenija > Črna kronika
121822 ogledov

Osamljeno Alenko Bratušek naj bi lahko odpeljal za bližnji vogal

Alenka Bratušek Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek zaradi razžalitve toži nesojenega evropskega in državnozborskega poslanca Davorina Kopšeta.

Nekdanjo predsednico vlade, državnozborsko poslanko in zdaj že drugič ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek je razžalil Davorin Kopše, ki je leta 2019 na skupni listi SDS-SLS neuspešno kandidiral za evropskega poslanca, kot predstavniku SDS pa se mu ni uspelo prebiti niti v državni zbor. Na twiterju je  27. oktobra 2020 objavil naslednji zapis, ki se je nanašal na predsednico SAB: "To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3. in 4. uro zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal za bližnji vogal."

Alenka Bratušek | Avtor: D. M. Alenka Bratušek in njen pooblaščenec Luka Gaberščik D. M.
Zahteva 1750 evrov odškodnine

Bratuškova je prek pooblaščenca, odvetnika Luke Gaberščika, na pravdnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča vložila tožbo, v kateri za duševne bolečine zahteva 1750 evrov odškodnine. Včeraj se je pred sodnico Suzano Husar-Dobravec srečala s Kopšetom iz oči v oči. Predmet tožbe so tri objave na spletu, saj je 60-letni Kopše aprila letos, ko naj bi se začela kasneje preložena obravnava, objavil še dva posta na omrežju X. Petnajstega aprila je tako zapisal: "Pozdravljeni, v sredo, 17. aprila, imam zaslišanje na sodišču v tožbi Alenke Bratušek zaradi kritičnega asociativnega tvita v moji osebni stiski, ki mi je povzročala strah in negotovost ter strah v času razsajanja epidemije. Prepričan sem bil namreč, da spadam v rizično skupino. Alenka Bratušek je dolgoletna funkcionarka na različnih stolčkih, zaradi česar ima velik vpliv na javno mnenje, s katerim je ljudi odvračala od spoštovanja protikovidnih ukrepov. Zagovarjam se sam, vas pa vabim kot javnost na obravnavo. Več vas bo, večja bo verjetnost, da bo sojenje pošteno. Glede na dosedanje odločitve Ustavnega sodišča in ESČP za podobne izjave ali zapise sem prepričan, da za storjeno ne bi bil spoznan za krivega pred nobenim sodiščem v demokratičnem svetu. Take tožbe in morebitne obsodbe posegajo v svobodo govora in vodijo do samocenzure, to pa pomeni, da nam želijo zavezati jezike. Ta primer bom vsekakor gnal do končne oprostitve na najvišjem nivoju (ESČP), če bo treba. p. s. Prvi odziv AB na mojo objavo je bil, da ne gre za napad na njo osebno, naknadno pa se je odločila za tožbo, ker naj bi bila osebno prizadeta. #Konsistenca pa taka." K postu je pripel še sporni tvit in tako Bratuškovo, kot je dejala, spet prizadel.

Davorin Kopše | Avtor: D. M. Davorin Kopše D. M.
Obtožil me je, da sem pocestnica

Potem ko poravnava med sprtima stranema včeraj ni uspela, sta obe strani predstavili svoje dokaze. Na ta narok Kopše ni vabil javnosti, nam je pa pred začetkom povedal: "Ne vem, zakaj se gremo te neumnosti. Četudi bi bil tiho in se ne bi zagovarjal, bi moral biti oproščen."

"Toženec me je obtožil, da sem pocestnica, tudi ljudje so to tako razumeli. Ob tem sem se počutila ponižano in razžaljeno kot javna osebnost in kot ženska. Vsakič, ko mi je kdo omenil ta zapis, so se občutki ponovili. Prizadeti so bili tudi otroci, partner, moja mama,"  je med drugim povedala 54-letna Bratuškova. "Vajena sem kritik, nihče pa nima pravice posegati v moje dostojanstvo. To pač ni bila kritika, ampak blatenje. Z drugima postoma se je vse ponovilo, očitno gospod Kopše ne čuti, da je bilo kaj narobe."

Tri mesece ni šel iz stanovanja

Kopše, ki je od nesreče pred slabimi 14 leti priklenjen na invalidski voziček, si ni najel odvetnika. "Ko sem objavil tvit, smo se spopadali s pandemijo. Cepiva še ni bilo in kot invalid sem se počutil ogroženega. Stanovanja nisem zapustil tri mesece. Ko se je pojavila aplikacija za sledenje (OstaniZdrav, op. a.), ji je del politike, tudi gospa Bratušek, nasprotoval. Zato sem bil ogorčen. S tvitom sem hotel izpostaviti nadutost te gospe, ki je izjavila, da si aplikacije ne bo namestila, ker ji bo takratni notranji minister Aleš Hojs lahko sledil. Najpomembnejši del tvita je ključnik #NaduteDomišljavke. V zvezi z diskoteko sem mislil na domišljave in nadute ženske (in moške), ki se ne vključijo v socialno okolje."

Poudaril je še, da mu je žal zaradi Bratuškine "napačne percepcije tvita": "Gospa je vplivna političarka in njeno mnenje je usodno za življenje ljudi. Tudi zaradi njenih izjav je bil virus težje obvladljiv."

Jasna kršitev ugleda

V svoji dolgi razlagi se je Kopše skliceval na svobodo govora, ki sicer ne zajema klevetanja, "ampak tega v tvitu ni bilo". "Žal pokojni Sašo Hribar je novinarko RTV označil za 'sugarbaby', pa to ni bilo spoznano za kaznivo."

Mimogrede, Hribar je Vido Petrovčič imenoval "sugar muti", ob njegovi smrti pa je Kopše na facebooku zapisal: "Eden jebeno manj."

Odvetnik Gaberščik je v zaključni besedi dejal, da gre za "jasno kršitev ugleda, časti in dostojanstva tožeče stranke": "Toženec se ne kesa, saj je tudi z novimi objavami javnost opozoril na prvo žalitev. Ta tvit ni imel nobene zveze s politiko ali covidom-19, ampak je bil namenjen ponižanju tožnice."

Sodba bo predvidoma znana septembra.

Komentarjev 64
  • jezero 07:28 12.junij 2024.

    To ni nwsramen, to je beden človek. Revež.

  • atamama 22:14 11.junij 2024.

    V celotni zadevi mi še vedno ni jasno zakaj ta gospa ne odgovarja za ''pi*darije'' ki si jih je privoščila in naredila ob sanaciji bank? Zakaj ne vzame nekdo (NPU) pod lupo prodajo Fotone? Nekaj hudo je narobe v naši, ...prikaži več levi in desni politiki oziroma v tistih javnih uslužbencih, ki bi morali reagirati po službeni dolžnosti, ko se vidi, da se dela škodo državnemu premoženju......

  • fuck.islam 19:43 11.junij 2024.

    A to plagiatorsko kradljivo ljubiteljico južnega sadja na Brdu še vedno kličejo dvovtična? Pa sošolci in sošolke s srednje šole bi znali marsikaj povedati, kako je naredila SŠ.