Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Oškodovali so jih za 750 tisoč evrov

Denar Nik Rovan
Na Ptuju ovadili pet moških, ki so ponarejali dokumente. Na tak način so svoje družbe oškodovali za več kot 750 tisoč evrov.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so zaključili obsežno preiskavo suma več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ptuju ovadili pet oseb. Pri tem so sodelovali tudi z uslužbenci Davčnega urada Ptuj. Osebe sumijo, da so s pomočniki v letih 2008 in 2009 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic, davčne zatajitve, ponarejanja listin in pranja denarja.

Mariborski kriminalisti so ugotovili, da 43-letni Ptujčan kot odgovorna oseba gospodarske družbe z namenom, da bi preprečil ugotovitev dejanske davčne obveznosti družbe, na zahtevo uslužbencev davčnega organa ni predložil poslovnih knjig in evidenc, ki jih bi z zakonom moral. Izogibal se je tudi davčnoinšpekcijskega nadzora.

Prav tako je stečajnemu upravitelju izročil ponarejeno kupno pogodbo, s katero je prikazoval prodajo nepremičnine drugi pravni osebi in jo s tem poskušal zapeljati, da bi stečajni upravitelj v zmotnem prepričanju o resničnosti pravnega posla izločil nepremičnino iz stečajne mase družbe, tako da se upniki v stečaju iz tega premoženja ne bi mogli izplačati, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Ugotovili so tudi, da so osumljeni moški, stari od 30 do 53 let, na podlagi medsebojnega dogovora z direktorjem družbe missing trade, ki je bila ustanovljena izključno za izvrševanje kaznivih dejanj, kot odgovorne osebe štirih pravnih oseb zlorabile vodilne položaje v svojih družbah s tem, da so plačevale fiktivno izdane račune za storitve, ki niso bile nikdar opravljene.

Odgovorna oseba pravne osebe, ki je plačala ponarejene račune družbe missing trade, je večji del nakazanega denarja v gotovini prejela nazaj in ga v obliki osebnih posojil vnovič nakazala na transakcijski račun družbe ter tako poskušala prikriti nezakonit izvor denarja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.