Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Ovaden bivši ekonom mariborske nadškofije

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je napovedala, da bo na jutrišnji seji nadzorne
1/2
Žurnal24 main
Celjski kriminalisti podali pet kazenskih ovadb zaradi nepravilnosti v poslovanju velenjskega gradbenega podjetja, neupravičeno so zapravili tudi evropska sredstva.

Kot so zapisali na Policijski upravi Celje, odgovorno osebo velenjskega gradbenega podjetja sumijo, da je konec leta 2007 odredila kratkoročna posojila povezani družbi pooblaščenki, za katero je vedela, da teh posojil ne bo mogla vrniti. Leta 2010 jih je spremenila v dolgoročna posojila, s čimer je nastalo za 1.600.000 evrov škode.

Policisti sicer niso navedli imen ovadenih oseb, po poročanju Pop TV naj bi bili med njimi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in direktorica družbe Betnava Dragica Marinčič. To je za Tovšakovo enajsta ovadba, z mesta direktorice pa je odstopila avgusta 2010, s čimer pa je povezana druga ovadba. Kriminalisti so jo podali, ker je odgovorna oseba po preteku pooblastil, septembra 2010, odredila unovčitev bančne garancije pogodbenega partnerja, in to kljub dejstvu, da je vedela, da za to ni podanih pogojev. Svoji gospodarski družbi bi s tem pridobila za 90 tisoč evrov, vendar je vse skupaj ostalo le pri nameri.

Tretja kazenska ovadba pa se nanaša na pogodbo, sklenjeno leta 2009: izvajalcu gradbenih del in sopogodbeniku naj bi prikrivala okoliščine in ga zavajala. S tem je utrpel za 200 tisoč evrov škode.

Goljufali za evropska sredstva

Zaradi suma, da so od gospodarskega ministrstva neupravičeno pridobili 1,8 milijona evropskih sredstev, pa so ovadili pet ljudi.

"Kriminalisti sumimo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz območja Maribora s pomočjo odgovornih oseb gradbenega podjetja kot izvajalca in odgovorne osebe gradbenega nadzora v oktobru 2009 lažno prikazovala izvedbo in plačilo gradbenih del, ki pa niso bila opravljena, v skupni vrednosti nekaj več kot šest milijonov evrov. V ta namen so osumljeni izdali in priznali lažne gradbene situacije o izvedbi gradbenih del ter istočasno simulirali plačilo teh storitev investitorja izvajalcu," so še zapisali na Oddelku za gospodarsko kriminaliteto na PU Celje. Pri omenjenem je šlo za posel Vegrada in Betnave, d. o. o.

Sama preiskava pa še poteka.

Komentarjev 3
  • 1111 13:42 03.maj 2012.

    ...kako lahko, ta gnoj še živi???

  • nostradamus 11:37 03.maj 2012.

    da ni pravne drzave ze dolgo vemo a ko se bo kakemu bivsemu vegradovemu delavcu odtrgalo in bo pravico vzel v svoje roke potem se bo zgodila pravna drzava

  • 1111 10:51 03.maj 2012.

    ...če bi to neka pravna država, bi bila že zdavnaj zaprta (pa še kdo zraven), ne da se sedaj podaja kao neke ovadbe, ko je že vse uničeno, odnešeno...