Slovenija > Črna kronika
22 ogledov

Ovadili župana

Primož Zupančič Osebni arhiv
Kriminalisti ovadili župana ene izmed občin v okolici Ljubljane. Občino domnevno oškodoval za več kot 800.000 evrov. Župan Dola pri Ljubljani o ovadbi ne ve ničesar.

Župana sumijo, da je zlorabil uradni položaj. Ugotovili so, da naj bi kot odgovorna oseba občine župan z zasebno družbo med letoma 2008 in 2009 sklenil dve pogodbi v zvezi z gradnjo objektov v okviru javno zasebnega partnerstva.

Pogodbi pa sta v nasprotju z določili, ki urejajo financiranje in uporabo sredstev občine ter razpolaganje s stvarnim premoženjem občine. S tem naj bi bila občina oškodovana za več kot 800.000 evrov.

Zupančič o ovadbi ne ve ničesar

Po naših neuradnih informacijah je policija ovadila župana Občine Dol pri Ljubljani Primoža Zupančiča. Ovadba naj bi bila povezana z gradnjo tamkajšnjega vrtca.

Zupančič uradno o kazenski ovadbi ne ve ničesar. Prav tako prvič sliši, da bi občino oškodoval za 800.000 evrov. Na vprašanje, ali je med letoma 2008 in 2009 sklenil pogodbi v zvezi z gradnjo objektov v okviru javnozasebnega partnerstva v nasprotju z določili, pa je odgovoril: "Ne vem, nekaj smo imeli v zvezi s stavbno pravico, ampak to ni nekaj, ne vem, za zdaj ne morem nič komentirati, ker nič ne vem." Ali bo v primeru, da bo uradno obveščen o kazenski ovadbi, odstopil s položaja, pa znova pove, da v tem trenutku ne bo ničesar komentiral.

Računsko sodišče na nepravilnosti opozarjalo že lani

Na nepravilnosti pri projektu izgradnje vrtca je sicer že maja lani opozorilo računsko sodišče, ki je občini Dol pri Ljubljani zaradi dela poslovanja, ki se nanaša na ustanovitev stavbnih pravic do 30. septembra 2010, izrekla negativno mnenje. Ugotovilo je, da občina pri izvedbi projekta, pri katerem je ustanovila stavbno pravico, ni izpeljala postopka gradnje in opreme vrtca v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Občina pri izvedbi projekta tudi ni ravnala učinkovito, saj se ni ukvarjala z dolgoročnim načrtovanjem, prav tako bi morala po ugotovitvah računskega sodišča analizirati različne možnosti financiranja investicije. Občina je pripravila odzivno poročilo, v katerem je po navedbah računskega sodišča iz oktobra lani izkazala delno zadovoljive ukrepe za odpravo nesmotrnosti pri poslovanju.

Komentarjev 7
  • privat 09:20 26.februar 2013.

    lista goljufov se sama piše....

  • feferon 20:04 25.januar 2013.

    Saj jih sploh ne rabimo, da bi vsaka vas imela petelina je zapravljanje denarja. Kradejo pa vsi od prvega do zadnjega, Tisti ki je pošten ga pa oblatijo in odvržejo kot kondom...

  • pikijakob 15:50 25.januar 2013.

    tudi župan log dragomerja zlorablja polozaj, vrhniski policaji so podkupljeni...ampak "časopisi" to ne objavijo, ker jim nekdo "prepoveduje" objavo...