Slovenija > Črna kronika
61 ogledov

Požar Mercatorjevega skladišča: Zapor za več let?

Požar Zalog Saša Despot
Skoraj mesec dni po največjem industrijskem požaru pri nas je policijska preiskava skoraj v zaključni fazi. Upoštevajo ugotovitve inšpekcijske službe. Odločitev bo sprejelo tožilstvo.

Kot smo že včeraj poročali, izredni inšpekcijski nadzor, opravljen v Mercatorjevem skladišču v Zalogu, kjer je 12. maja umrl eden izmed delavcev, ki so opravljali vzdrževalna dela, je pri koncu. Pokazal je več kršitev zagotavljanja primerne požarne straže, zaradi katerih je inšpekcijska služba predlagala globe zoper odgovorne. Te za podjetja znašajo do 20 tisočakov, za odgovorne osebe pa do dva tisoč evrov.

Kot smo danes dobili pojasnilo s strani ljubljanske policijske uprave, svojo preiskavo zaključuje tudi policija. “Kriminaisti pri preiskavi upoštevajo tudi ugotovitve in mnenja drugih inšpekcijskih služb. O izsledkih preiskave bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, ki je edini organ, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih,” pojasnjuje Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

po požaru | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zapor za več let

Izhajajoč iz ugotovitev inšpekcijske službe je seveda sklepati, da bo tožilstvo zaradi kršitev spisalo najmanj eno obtožnico, najverjetneje jih bo več. V skladu s slovenskim Kazenskim zakonikom se odgovorna oseba, ki s požarom ali opustitvijo dejanja, ki bi ga bil dolžan storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi in premoženja, kaznuje z zaporom do treh let.

Če ima dejanje za posledico veliko premoženjsko škodo, se ravno tako odgovorni kaznuje z zaporom do treh let, če pa ima dejanje za posledico smrt ene ali več oseb, se storilec kaznuje z zaporom do petih let. V kolikor do požara pride zaradi malomarnosti pa celo z zaporom do 12 let. 

V požaru je torej življenje izgubil eden izmed delavcev, ki so opravljali vzdrževalna dela, nastala je velika materialna škoda, pristojni pa so se med drugim odločili za evakuacijo več okoliških objektov. Gasilci so požar označili za požar desetletja; na sami lokaciji je požar gasilo nekaj manj kot 300 gasilcev, poleg ljubljanske gasilske brigade je sodelovalo še 26 prostovoljnih gasilskih društev. Gorelo je na 10 tisoč kvadratnih metrih, od katerih so gasilci uspeli pred popolnim uničenjem ubraniti četrtino površine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.