Slovenija > Črna kronika
1750 ogledov

Pri 92 letih se bori za lastni dom, vzela ji ga je pravnica

Jožefa Curk osebni arhiv
Jožefa Curk je brez polovice hiše ostala po zaslugi pravnice Irene Aš Gradecki, ki bi danes morala sesti na zatožno klop novomeškega sodišča zaradi druge zadeve, tatvine. Toda narok so spet odpovedali.

Jožefa in njen že pokojni mož Ivan Curk sta dolga leta živela v svoji hiši v Solkanu. Zdaj, pri 92 letih, se mora vdova za svoj dom boriti na sodišču po zaslugi dolenjske pravnice Irene Aš Gradecki, ki pa je bila nenehno preveč bolna, da bi se odzivala vabilom na obravnave. V petek se je končno pojavila pred sodnikom Alešem Batističem v Novi Gorici, a le zato, ker sta sodna izvedenca medicinske in psihiatrične stroke ugotovila, da se je sposobna udeleževati sojenja.

Jožefa Curk | Avtor: Osebni arhiv Jožefa Curk Osebni arhiv
Sodne zadeve Curkovi pomaga urejati njena prijateljica Marjana Remiaš, ki nam je  tudi predstavila njeno zgodbo, prav tako, kot sta jo v pismu opisali predsednici države Nataši Pirc Musar.

S trebuhom za kruhom

Pepca, kot vsi kličejo Jožefo, je še zelo mlada iz rodne Jarenine pri Šentilju odšla s trebuhom za kruhom v Kanado in se ustalila v Torontu. Tam je spoznala Ivana iz Vrhpolja pri Vipavi, se z njim poročila in zaživela lepše življenje, le otrok jima žal ni bilo dano imeti. Ko je on sredi 80-ih let zbolel za rakom na črevesju in so mu po neštetih operacijah napovedali le še nekaj mesecev življenja, sta se odločila za vrnitev v domovino. Prek revije Rodna gruda sta iz Kanade kupila hiško v Solkanu in se leta 1988 po enem letu popravil vselila.

Pred dobrimi 15 leti sta v Krkinih toplicah v Strunjanu spoznala Novomeščanko  Aš Gradeckijevo in se z njo spoprijateljila. Ker je pravnica, sta jo zaprosila za pomoč pri ureditvi papirjev glede meje s sosedi. "Obiskovala naju je približno dvakrat na mesec in vsakič sva ji za 'papirje za mejo' dajala po 300 ali 400 evrov na roke, brez podpisov. Tudi vse papirje, ki jih je bilo vedno veliko, sva podpisovala, ne da bi jih brala, ker sva ji povsem zaupala. Tako je bilo vse do Ivanove smrti. Četudi bi bila meja zlata in papirjev ogromno, bi jih v vseh teh letih morala zaključiti. A vsega tega se tedaj z možem nisva spraševala, saj nama je bila prijetna zavest, da nekdo skrbi za najine 'pravne zadeve',"  se glasijo izkušnje Curkove.

Ponarejena oporoka

Prvotne napovedi zdravnikov se k sreči niso uresničile: Ivan je umrl 28. maja 2014, a takrat se je začela Pepčina kalvarija: "Nekaj tednov po smrti moža sem izvedela, da nisem več lastnica hiše v Solkanu. Aš Gradeckijeva mu je namreč na smrtni postelji v bolnišnici dala podpisati novo oporoko, v kateri je bila edina dedinja ona, meni pa je med vsemi papirji za mejo s sosedi dala podpisati kupoprodajno pogodbo, po kateri je mojo polovico hiše od mene kupila za 60.000 evrov, ki naj bi mi jih prinesla na dom v gotovini 6. junija 2014, teden dni po Ivanovi smrti. Hišo sva imela od nekdaj napisano vsak na pol."

Curkova po svojih besedah tistih 60.000 evrov ni nikoli videla. Na sodišču je nazadnje dobila nazaj pol hiše po možu, saj so na pravdnem oddelku sodišča v Novi Gorici ugotovili, da je bila oporoka ponarejena. Aš Gradeckijeva je bila zato obsojena na pogojno kazen 22 mesecev zapora s preizkusno dobo dve leti in 4.000 evrov denarne kazni, a se je pritožila in uspela. Koprsko višje sodišče je sojenje vrnilo na prvostopenjsko, kjer so torej v petek izpeljali narok.

Izgubila službo v Krki

Obdolženka je sicer zatrjevala, da so se že med prvomajskimi prazniki 2014 resno pogovarjali, da bi ji Jožefa prodala svojo polovico hiše in je o tem Ivan celo napisal soglasje. Še drugi del hiše naj bi podedovala po Curkovi, potem ko bi zanjo  skrbela do smrti, čeprav pogodbe o dosmrtnem preživljanju res niso podpisali, ker da o tem niso razmišljali. Dodala je še, da jo je presenetila odločitev Curkove o prodaji njene polovice hiše, saj je bila prepričana, da jo bosta zapustila nečaku iz Kanade.

Kdaj, če sploh, bo Pepca prišla do svoje lastnine, ni jasno. Naj bi pa Aš Gradeckijeva ki je zaradi lanske zlorabe bolniškega staleža izgubila službo v Krki, že skušala goljufati. Novomeščanka Tatjana Škufca je od nje kupila stanovanje v Slovenski Bistrici in v ta namen vzela 35.000 evrov posojila. "Namenjeno je bilo mojemu bratu, da bi ga tako izplačali za njegov del hiše v Novem mestu," nam je pojasnil Tatjanin partner Damjan Klevišar.

Ker je bilo bratu stanovanje premajhno, je, kot je nadaljeval Klevišar, "Irena predlagala, da razdrejo kupoprodajno pogodbo, ona pa bo vrnila kredit. A ga je samo 9.000 evrov". Tudi takrat je zadeva končala na sodišču in višje je odločilo, da mora vrniti 25.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Od Pepce zahteva še najemnino

Aš Gradeckijeva, s katero smo se že skušali pogovarjati, a nas je zavrnila, bi se morala danes oglasiti na novomeškem okrajnem sodišču, da bi se zagovarjala zaradi nadaljevanjega kaznivega dejanja tatvine, vendar so obravnavo včeraj preklicali. Kot smo izvedeli na uradu predsednice, je bil "narok preklican zaradi neuspelega vročanja vabila obdolženi". Neuradno naj bi Aš Gradeckijeva živela na dveh naslovih, o čemer pa sodišče očitno ni obveščeno.

Bo pa verjetno v petek prišla na okrajno sodišče v Novi Gorici, kjer v civilnem postopku od Curkove zahteva najemnino za bivanje v njeni polovici hiše, menda 8.000 evrov, verjetno je treba prišteti še obresti.

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:16 20.avgust 2024.

    Ej kam plovemo

  • karantanc56 08:09 20.avgust 2024.

    Očitno tej kvazi pravnici lahko pomaga samo 9 g. Pb.

  • Avatar Leon
    Leon 07:27 20.avgust 2024.

    Problem pravne države Slovenije je korupcija pravosodja ali KRIVOSODJE.