Slovenija > Črna kronika
4757 ogledov

Tako enostavno je pobegnil iz ljubljanskega zapora

Zapori Povšetova Anže Petkovšek
Zapornik, po naših podatkih Matej M., je minulo soboto z zunanjo pomočjo pobegnil iz ljubljanskega aresta.

Običajno izza rešetk bežijo zaporniki, obsojeni na daljše kazni. Rom, po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih Matej M. - priimek, značilen za pripadnike te etnične skupnosti, je pred časom zamenjal za bolj "slovenskega" - pa je bil zgolj v nadomestnem zaporu, ki ga sodišča odrejajo ob neplačilu glob za prekrške, in ne sme biti daljši od 90 dni. Očitno se mu je tudi to zdelo preveč.

Zgodilo se je med sprehodom

"Nadomestni zapor lahko sodišče določi, če globe ni mogoče izterjati po pravilih upravne izvršbe. Ko ga storilec prestane, terjatev iz naslova neplačane globe, ki je zajeta s sklepom o nadomestnem zaporu, ugasne. Nadomestni zapor se izvršuje v prostorih zavodov za prestajanje kazni zapora oziroma njihovih oddelkih. Gre torej za sankcijo, ki jo predvideva prekrškovno, in ne kazensko pravo. Trenutno v slovenskih zaporih nadomestni zapor prestaja 15 oseb. Kazen prestajajo tudi v odprtih režimih prestajanja kazni, oziroma v odprtih oddelkih zapora," so nam pojasnili na republiškem uradu za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks).

Dodali so, da je minulo soboto, 20. julija, iz zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana na Povšetovi "zaprta oseba pobeg izvedla med sprehodom, ki poteka na notranjem dvorišču zavoda. Pobeg je bil izvršen z zunanjo pomočjo". Po naših informacijah je Mateju M. pomagač okrog treh popoldne nastavil  lestev, po kateri se je spustil na svobodo.

Izsledili so ga v Grosupljem

"Pravosodni policisti so ob zaznavi dogodka nemudoma ukrepali v skladu s pooblastili: izvedli so zasledovanje pobegle osebe, prekinili sprehod preostalim obsojencem in obvestili policijo o begu. Generalni direktor bo v zvezi z dogodkom imenoval komisijo, ki bo proučila vse okoliščine pobega in predlagala sprejetje potrebnih ukrepov za preprečitev tovrstnih dogodkov," so še sporočili z Ursiksa.

Da Matej M. ni bil dolgo na prostosti, je potrdil tudi Tomaž Tomaževic z ljubljanske policijske uprave: "Pobeglo osebo so policisti v ponedeljek zaznali na območju Grosuplja, jo prijeli in predali pristojnemu zavodu za prestajanje kazni zapora. Policisti v povezavi s tem zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja omogočanja bega osebi, ki ji je vzeta prostost, po 293. členu kazenskega zakonika. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo."

Po omenjenem členu prinašalcu lestve grozijo kar do tri leta aresta.

Z avtom za Veganom

Kot rečeno, so pogostejši pobegi osumljenih ali že zaprtih storilcev kaznivih dejanj. Šestnajstega januarja letos si je tako pot na prostost za kratek čas izboril zloglasni ajdovski tiktoker Irenej Bizjak-Vegan, ki se je v priporu znašel zaradi suma storitve kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. "Do pobega je prišlo med spremstvom pripornika iz upravnega dela oddelka, kjer je preko videokonferenčne povezave potekalo njegovo zaslišanje na podlagi odredbe sodišča, nazaj v zaprti del oddelka. Pravosodna policista sta v skladu s pooblastili izvedla zasledovanje pripornika, najprej s tekom, nato z avtomobilom, žal neuspešno. Takoj po izrednem dogodku so bili izvedeni vsi potrebni postopki obveščanja policije in sodišča, ki je odredilo pripor, izdana je bila tudi odredba za razpis tiralice," so takrat razkrili na Ursiksu. Bizjaka so prijeli že naslednji dan na Severnem Primorskem.

Rešetke sta pilila 52 dni

Medijsko odmeven je bil tudi pobeg Tomaža Simoniča-Satana 5. oktobra lani. Med prestajanjem 10-letne zaporne kazni, ki jo je dobil zaradi poskusa umora, nasilništva in drugih kaznivih dejanj, so ga z Doba peljali na pregled v ljubljanski Klinični center. Toda že pred vhodom se je pognal v beg in prisedel k neznancu, ki ga je čakal na skuterju. Na podlagi mednarodne tiralice so ga novembra aretirali nemški policisti in januarja izročili našim oblastem.

Bosanski državljan Dragan Milosavljević in Srb Damnjan Mitrović sta se decembra 2018 odločila za klasičen način pobega – v koprskem zaporu sta 52 dni pilila rešetke, se po vrvi, spleteni iz rjuh, spustila na dvorišče in preplezala zid. Mitrović naj bi po zadnjih podatkih z družino mirno živel v Italiji.

Komentarjev 8
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 15:09 25.julij 2024.

    Preden si je spremenil priimek, se je najbrž pisal Janša, hehehe.

  • PasjaProcesija 09:59 25.julij 2024.

    Mudilo se mu je po novi slovar: https://www.regionalobala.si/novica/dobili-smo-prvi-slovensko-romski-lgbt-slovar-financiralo-ga-je-ministrstvo-za-kulturo

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 09:48 25.julij 2024.

    A je bil to slavafuk???!!!