Slovenija > Črna kronika
5649 ogledov

Seksati so morale deset ur na dan

Prostitucija Profimedia Fotografija je simbolična.
Madžar Peter Orsos je bila zaradi trgovine z ljudmi na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen.

Pred slovenskim obličjem pravice se je končno znašel Madžar Peter Orsos, obtožen dveh kaznivih dejanj trgovine z ljudmi. V svoji domovini naj bi pridobil dve dekleti, da sta se prostituirali pri nas. V tem poslu ni bil sam, njegova "poslovna partnerica" je bila Lendavčanka Biljana Bažika, ki so ji sprva prav tako očitali trgovino z ljudmi, a ji je nazadnje višje sodišče v Ljubljani leta 2019 potrdilo štiri leta zapora ter 4000 evrov stranske zaporne kazni zavoljo zlorabe prostitucije. Kazen je že prestala.

Orsos je takrat poniknil in so ga šele pred nedavnim na temelju evropskega pripornega naloga za prijetje izsledili nemški policisti ter ga konec julija izročili našim organom pregona.

Delale vsak dan v tednu

Sedeminštiridesetletna Bažika je po prepričanju specializiranega tožilca Jožeta Levašiča približno deset brezposelnih Madžark nastanila v vsaj štirih stanovanjih, po poročanju Slovenskih novic dveh v Ljubljani in po enem v Mariboru in Kopru. Tam so morale delati po deset ur nad dan in vsak dan v tednu, kasneje oproščena soobtoženca pa sta jih po potrebi vozila drugod po Sloveniji. Tarifa za pol ure seksa je bila 50 evrov, za polno uro pa 80. Polovico zaslužka so morale odstopiti Bažikovi, ki je bilo kritična tako do deklet, ki naj bi jim bilo malo mar za higieno, kot do njihovih strank, ti naj bi si želeli tudi spolnosti brez zaščite, čeprav je bila ta na internetu zapovedana.

Bažikova, za katero je tožilstvo sprva predlagalo visoko kazen deset let in pol zapora ter stransko denarno kazen 18.000 evrov, je ves čas trdila, da žensk ni izkoriščala, še več, z večino da je bila prijateljica.

Plačati mora 6000 evrov

Orsos se na ponedeljkovem sojenju prek videokonference pred ljubljansko okrožno sodnico Marjeto Dvornik ni izmikal obtožbama. Priznal je, da je oktobra 2014 nanovačil rojakinjo N. T., čeprav se je zavedal, da je ranljiva oseba. V Ljubljani se je prostituirala pet dni, nato pa odšla na policijo. Podobno je storil z E. H., ki je začela spolne usluge prodajati januarja 2015.

Tožilec Levašič je ob upoštevanju posebnih olajševalnih okoliščin, torej, da je Orsos priznal krivdo, da je od dogodkov preteklo že veliko časa in da teh kaznivih dejanj ni ponavljal, predlagal po tri leta pogojne zaporne kazni in 4000 evrov stranske denarne kazni za vsako kaznivo dejanje trgovine z ljudmi. Enotna kazen naj bi bila po njegovem tri leta in en mesec pogojnega aresta s preizkusno dobo štiri leta, stranska denarna kazen 6000 evrov, odpravili naj bi mu pripor in ga oprostili stroškov kazenskega postopka.

Sodnica Dvornikova je sledila vsem predlogom tožilca, ki ga na razglasitev sodbe niti ni bilo, in Orsos je tako rekoč svoboden. Če seveda na ozemlju Slovenije ne bo ponovil tovrstnega kaznivega dejanja.

Komentarjev 8
  • wax 09:09 28.avgust 2024.

    Za 3k na mesec Vam (Žurnalu), vsak dan prečešem in popravim vse "članke" še pred izdajo. Mogoče bi z manj napakami izpadli vsaj malce bolj resno.

  • Nelaži 08:55 28.avgust 2024.

    "Madžar Peter Orsos je bila,," še dobro, da je bila kaj bi šele bilo, če bi bil :)

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:43 28.avgust 2024.

    To ni nič takega,naša sexa cel živleje,pa se nč ne prtožuje