Slovenija > Črna kronika
14668 ogledov

Serijski vlomilec po Sloveniji: Omamil jih je s sprejem, izpraznil preko 50 hiš

Vlom vlomilec tat tatvina rop ropar vlom kraja
1/4
Profimedia
Serijski vlomilec Nicu Ovidiu Mogos iz Romunije bo ljubljansko sodišče po včerajšnjem pričanju kriminalista še težje prepričal o svoji nedolžnosti.

Petintridesetletnega Romuna Nicuja Ovidiuja Mogosa niso zalotili pri vlomih, ki mu jih zdaj ljubljansko okrožno tožilstvo očita kar 54, ampak so ga prijeli zaradi prav bizarnega vzroka, ker se med vožnjo ni pripel z varnostnim pasom. To je tistega 17. oktobra 2020 opazil ljubljanski policist, in s službeno octavio z napisom "Stop policija, vozite za menoj" zapeljal predenj. Mogos mu je sprva sledil, nato pa stopil na plin in oddivjal po Cesti dveh cesarjev. Hitrosti ni bil kos: na križišču s Cesto v Zeleni log se je zaletel v vrtno ograjo.

Nicu Ovidiu Mogos | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Nicu Ovidiu Mogos Tomaž Skale/Dnevnik
Odprli prtljažnik in osupnili

Preoblekel si je še jakno in zbežal v neznano. Policisti so v njegovem mercedesu našli sef, prenosni računalnik, žensko torbico in tuje dokumente. Klobčič se je začel razpletati in preiskovalci so ugotovili, da je tisto poletje vlamljal po vsej državi, od Kranja do Ptuja, pri čemer je bil nadvse predrzen, saj je vdiral, ko so stanovalci spali, in se pri tem celo sprehajal po njihovih spalnicah. Številni so zato prepričani, da jih je prej omamil z razpršilom.

"Šestnajstega avgusta 2020 sem okrog pol enih zjutraj legel k ženi, doma je bila tudi hčerka. Ko sem se ob pol sedmih zbudil, sem videl, da so balkonska vrata v dnevno sobo sneta, omare in predali odprti in razmetani po vsej hiši, tudi v kleti. Vlomilec je bil povsod, celo v naših spalnicah," je na eni prejšnjih obravnav pripovedoval Ptujčan Boštjan F. "Ponoči zelo rahlo spim, ves čas imam prižgan radio in aktivno glavo, vendar mi dve uri enostavno manjkata. Očitno nas je z nečim poškropil. In to najbolj zamerim, da spim, pa me nekdo gleda."

Njegov telefon je bil zagotovo na prizoriščih vlomov

Podobna je bila izpoved Kranjčana Matjaža S."Tistega dne sem si na nogi zlomil prst in se po vrnitvi iz jeseniške bolnišnice ob enajstih dopoldne odpravil k počitku. Zvečer zato nisem mogel zaspati, uspelo mi je šele okrog dveh zjutraj. Uro in pol kasneje me je zbudila mati, ki živi nad mano, češ, kam sem ji skril nahrbtnik, nameravala je na Triglav. Pri njej so bile odprte vse omare in predalniki, ruzak smo nazadnje našli v kleti, kjer je vstopil skozi okno, vsebina je bila raztresena po tleh, postregel pa si je z energijskimi pijačo in ploščicami. Mami je vzel še 80 evrov iz denarnice, bančno kartico je pustil, iz moje sobe v kleti pa grafične kartice, vredne od 700 do 800 evrov."

Vlom vlomilec tat tatvina rop ropar vlom kraja | Avtor: Profimedia Profimedia

Mogosa, ki krivdo zanika, je včeraj dodatno obremenil kriminalist ljubljanske policijske uprave Silvo Šoštarič, ki je analiziral gibanje obtoženčevega telefona na lokacijah in v času, ko naj bi vlamljal. Sploh na urbanih območjih so bazne postaje posejane bolj na gosto in mobilnik se je tam včasih povezal tudi z dvema, zato je bilo mogoče lokacijo določiti še bolj natančno. Čeprav bi točne koordinate lahko podal samo operater, je Šoštarič prepričljivo zaključil: "Ne morem povedati, kdo je takrat uporabljal telefon, je pa ta bil na območjih, kjer in ko so bila storjena kazniva dejanja."

Plen vozil v Romunijo in se vračal

Ugotovil je tudi, da je telefon občasno "prišel" iz tujine in se po določenem času tja vrnil. To sovpada z dognanjem preiskovalcev, da je Mogos plen vozil v domovino in se pripeljal nazaj, po novega.

Romun je po trčenju v vrtno ograjo zbežal na Švedsko, kjer je zaradi tatvin pristal za rešetkami, njegovi gostitelji pa so nam ga izročili 21. julija lani. Ob švedskem zaporu je spoznal tudi že avstrijskega, nemškega in britanskega, zdaj se mu obeta še slovenski.

Komentarjev 11
  • slopubec 07:13 12.maj 2024.

    V keho ključ pa v smeti.

  • Majazmaja 10:48 10.maj 2024.

    O tem, da so v ponedeljek v Mostah pri Žirovnici oropali in do smrti pretepli upokojenega in daleč najbolj priljubljenega 83-letnega zobozdravnika dr. Viktorja Stražišarja, pa nič, a ne? Upam, da morilcem sodi mesto ... Če jih dobijo, se taka ...prikaži več sodba ne bo zgodila prvič.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:45 10.maj 2024.

    Pazite, da vas Cigo ne bo tožil in iztožil...Za takšne je treba imeti doma lopato in gnoj zakopati..