Slovenija > Črna kronika
1860 ogledov

Sinčka pustila umreti na vročini, s partnerjem oba na drogah

reševanje otroka helikopter Sobotainfo.com Fotografija je simbolična.
V Celju se nadaljuje sojenje Tei K. in Tilnu Novaku zaradi smrti še ne dveletnega otroka, ki sta ga pustila v razgretem avtu.

Potem ko pravosodni policisti zaradi kadrovske stiske Tilna Novaka v začetku julija niso uspeli privesti ne okrožno sodišče v Celju, čeprav je zapor v sosednji stavbi, se je včeraj le nadaljevalo sojenje njemu in Tei K. zaradi zanemarjanja mladoletne osebe, povzročitve smrti iz malomarnosti, prometa s prepovedanimi drogami in omogočanja njihovega uživanja mladoletni osebi. Ključna obtožba se nanaša na smrt še ne dveletnega Teinega sina, ki sta ga 20. junija lani pred domačo hišo v Svetem Lovrencu v občini Prebold pustila v razgretem črnem beemveju X1.

Tilen Novak | Avtor: Tilen Novak
Metadon tudi v otrokovi krvi

Partnerja sta se z otrokom po naših podatkih na usodni torek vrnila iz bolnišnice, kjer se je Tea podvrgla lepotnemu posegu. Po obtožnici, ki jo zastopa tožilec Jošt Jeseničnik, je malček v otroškem sedežu ostal vsaj tri ure, od najmanj devetih zjutraj do poldneva. Doživel je toplotni šok in ob krvavitvi v možganih in pljučih mu je odpovedal srček.

Zaskrbljujoče naj bi bile tudi razmere, v katerih je preživel svoje kratko življenje. Mama in njen partner nista drog le uživala, ampak tudi preprodajala, predvsem heroin in sintetični PiHP. Do mamil se je dokopal celo pokojni deček, saj so v njegovi krvi našli metadon in alfa PiHP. Poleg tega naj bi bil doma večkrat puščen brez nadzora, zanemarjeni in okrušeni so bili tudi njegovi zobje.

Šestintridesetletna Tea je se o krivdi ni hotela izjasniti, kar se šteje, da je ne prizna, tri leta starejši Novak jo je zanikal. Na vabila za včerajšnji narok se dva policista nista odzvala, smo pa iz izpovedi drugih prič dobili vpogled, v kakšno družino se je rodil nesrečni otrok.

Nazadnje ga je videl mesec pred smrtjo

Njegov oče Žiga B. je priznal, da sta s Teo uživala alkohol, kokain in heroin. Ko sta začela živeti skupaj v Braslovčah, je ona pripeljala svoje tri otroke iz prejšnjih razmerij, nato se jima je rodil še skupni. Zatem so se preselili na Plešivec, ko pa so jim tam odpovedali najemno pogodbo, se je on preselil k staršem v Trbovlje, Tea pa k Tilnu. Njun skupni sin je najprej živel pri Teini mami, potem pri njej. Nazadnje ga je videl mesec pred smrtjo, preden je v začetku junija odšel na zdravljenje, saj je uvidel, da tako ne bo šlo naprej. Trenutno je v reintegraciji, programu za zdravljenje odvisnosti po končani klinični obravnavi.

Tea Kotnik | Avtor: D. M. D. M.
Po Žigovih besedah je Tea lepo skrbela za sina, je pa velikokrat po prepirih odšla in jo je prosjačil, naj se vrne. Čakal jo je cele noči.

Žigova mama je izpovedala, da sta njen sin in Tea menda prišla skupaj konec leta 2019, vendar z njima niso imeli veliko stikov. Iz Trbovelj naj bi se preselila na Gomilsko, nato v Braslovče in nazadnje Plešivec. Na obisk sta prihajal le občasno, opazila pa je, da pogosto kaj popijeta, za droge ni vedela, februarja lani sta bila oba shujšana. Po razhodu s Teo je Žiga začel jemati antidepresive. In njun otrok? Kot je povedala njegova babica, je Tea zatrdila, da ga ne bo dala nikamor, zanj bo sama skrbela...

En gospod ga je prinesel noter

Tudi naslednji Tein partner, Novak, je bil torej odvisnež. V Svetem Lovrencu je prebival v hiši svojega očima, ki mu je, ker je bil v "slabem psihofizičnem stanju", nosil hrano. Kot je pojasnil, po hiši ni hodil, jedačo je puščal na hodniku. Fantka je videl le kakšna dva meseca pred smrtjo, mu je pa Tilen povedal, da je Tein sin  in da mama zanj lepo skrbi, res naj bi bil vedno čist in lepo oblečen. Občasno je zanj prinesel mleko in čokolešnik ter zamenjal plinsko bombo v kuhinji. Ni pa vedel, je dejal, da ima Tea več otrok – o tem je ni spraševal in ona tudi ni nič rekla.

Ko je Tilnov očim na junijski torek nekaj po eni popoldne prišel v hišo, so vsi jokali. Tea je imela sinčka, "ki ga je en gospod prinesel noter", v rokah, poskušal ga je oživljati, "od nekod so prinesli defibrilator, zelo hitro je prišla zdravnica". Pristal je tudi helikopter Slovenske vojske, tam so bili gasilci, a vse je bilo zastonj. Malo srce ni več utripalo.

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:31 03.september 2024.

    Tragedija pač, se je dogajalo tudi "v boljših" družinah, da so pozabili otroke v avtu..In je že čas, da nehate onanirat na tej tragediji in nakladat o "srčkih, ki so prenehala biti"..Patetično in ceneno..

  • pravičnik77 07:31 03.september 2024.

    glede članka... zakaj pri moškemu ime in priimek, pri ženski pa ime in inicialka? enakopravnost al diskriminacija? spet dvona merila