Slovenija > Črna kronika
3282 ogledov

Sredi Ljubljane dobil nož v prsi, in to zaradi telefona

Park Zvezda D. M.
S predstavitvijo medicinskega izvedenskega mnenja se je nadaljevalo sojenje invalidu Ludviku Knezu, obtoženemu poskusa uboja Vojka Brajdiča.

Ljubljanski brezdomci imajo več priljubljenih zbirališč, eno od njih je park Zvezda pri Kongresnem trgu. Tam so postopali tudi v torkovem popoldnevu, 17. oktobra lani, in bili priča krvavemu obračunu, po katerem je na tleh obležal Vojko Brajdič. Nož je vihtel njihov kolega, 58-letni Ludvik Knez, ki mu zdaj na tukajšnjem okrožnem sodišču sodijo zaradi poskusa uboja. Na predobravnavnem naroku krivde ni priznal.

Ludvik Knez | Avtor: D. M. D. M.
Hotel je poslušati glasbo

Po svoji izpovedi pred sodnico Ireno Škulj Gradišar je usodnega dne nameraval kupiti nov telefon. V prostorih društva  pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, kjer hrani denar – socialno podporo in varstveni dodatek, saj je invalid brez obeh nog in desne dlani – je vzel 100 evrov in 50 dolarjev, kar naj bi opazil 54-letni Brajdič.

"Sledil mi je do Kongresnega trga. Rekel sem mu, naj se ne zajebava, on pa meni nazaj, češ, kaj mu bom," je nadaljeval Knez. Po njegovem se je Brajdič zapičil v njegov telefon in ga prosil, naj mu ga posodi, da bo poslušal glasbo. "Nisem mu ga ukradel. Res pa se nisva zmenila, kdaj ga bom vrnil," je na eni prejšnji obravnav pojasnil Brajdič in še, da ga je čez kakšnih 15 minut hotel prinesti nazaj, takrat pa je zagledal nekaj prijateljev v parku in šel do njih, aparat je držal v roki. Nekaj minut kasneje naj bi začela Marizela S. vpiti: "Telefon si mu ukradel!" Menda ni vedel, zakaj to govori, če si ga je le sposodil, a naj bi ji ga izročil, se naprej pogovarjal z znanci, nazadnje pa videl, kako proti njemu potiska Kneza.

Nož nosil, ker so mu kradli

"Telefona mi ni hotel vrniti in iztegnil sem roko, v kateri sem držal nož. Imam dva, enega za jesti in drugega, zataknjenega za rob vozička. Tudi zato, ker so mi v tistega pol leta, ko sem bil na cesti, vsak dan kaj ukradli," je po drugi strani zatrdil Knez, ki je Brajdiča zabodel v desni predel prsnega koša, poškodbo je ta teden na sodišču opisal sodni izvedenec medicinske stroke dr. Marko Jug, sicer generalni direktor ljubljanskega Kliničnega centra: "Neposredno ni bil življenjsko ogrožen, vendar je bilo zelo verjetno, da bo prišlo do motenj dihanja zaradi kolapsa pljučnega krila. Če bi se to zgodilo, pa bi bil v smrtni nevarnosti." Brajdič torej brez hitre zdravniške pomoči najverjetneje ne bi preživel. Kot je še dejal Jug, je bila rana globoka več kot štiri centimetre, če oškodovanec ne bi nosil puloverja in puhovke, bi bila morda še centimeter globja. "Bila je uporabljena večja sila, ker je vsaj polovica rezila segla v telo."

Mravlje ne bi pohodil

Tokrat je pričal tudi Miha K., ki je ob navedbi osebnih podatkov pojasnil, da ni zaposlen, "živim na ulici". Čeprav je v preiskavi izpovedal, da je videl, kako je Brajdič izvlekel telefon in ga je Knez zabodel, je tokrat to zanikal, češ da so mu dogodek opisali drugi: "Sedel sem pri paviljonu in pil pivo, bil tudi pijan. Slišal pa sem kričanje, šlo je za telefon."

Dodal je še, da se s Knezom ni družil, Brajdič pa da je zelo miren, "mravlje ne bi pohodil". Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah, v drugi polovici avgusta.

Komentarjev 2
  • Soljatar 08:49 19.julij 2024.

    tragikomedija par exellence...

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 07:29 19.julij 2024.

    "Nisem mu ga ukradel. Res pa se nisva zmenila, kdaj ga bom vrnil," Herr Brajdič je nedolžen o tem ni dvoma , ker Brajdiči in Rajhardi se vedno sposodijo na način , da se z nikomur ne zmenijo kdaj bodo ...prikaži večo vrnili. Drugače povedano .Izposoja za nedoločen čas.