Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Število mrtvih se bliža stotici

Žurnal24 main
V eksploziji metana v rudniku na vzhodu Ukrajine je po zadnjih podatkih ministrstva za izredne razmere umrlo 69 rudarjev, 31 jih še pogrešajo.

Rešeni rudar v dekompresijski komori. © AFP

 
Po eksploziji plina, ki je v noči na nedeljo odjeknila v premogovniku Zasjadko v regiji Doneck, so v bolnišnico prepeljali 28 zaposlenih. Število mrtvih bi lahko po ocenah vira iz ukrajinske komisije za varstvo pri delu naraslo na sto.

Z 69 smrtnimi žrtvami se je eksplozija v Zasjadku uvrstila med najhujše rudniške nesreče v Ukrajini, kjer je sicer lani med opravljanjem dela umrlo 170 rudarjev. Vzrok eksplozije v Zasjadku še vedno ni znan. V času nesreče je v rudniku delalo 457 ljudi, več kot 350 rudarjev so reševalci po eksploziji evakuirali.

Območje je že v nedeljo obiskal premier Viktor Janukovič , ki izhaja iz Donecka, danes pa tam pričakujejo tudi predsednika Viktorja Juščenka . V Donecku so zaradi eksplozije z današnjim dnem razglasili tridnevno žalovanje.

Ukrajinski premogovniki, ki so pogosto opremljeni z zastarelo opremo, zanje pa namenjajo premalo sredstev, spadajo med najnevarnejše na svetu, saj v njih pogosto prihaja do nesreč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.