Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Štirje že na prostosti

tuš, policist, policijski trak
1/19
Žurnal24 main
Policija je zjutraj začela z več hišnimi preiskavami, med drugim tudi na upravi podjetja Tušmobil in na domu Mirka Tuša. Vzrok preiskave naj bi bile podelitve frekvenc. Preiskave tudi v Murski Soboti in Postojni.

Policija je tekom današnjega dne izvedla "21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah zaradi suma storitve različnih gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije. V hišnih preiskavah so bili zaseženi predmeti (dokumentacija, različni nosilci podatkov), pomembni za predkazenski postopek." Policija je petim osumljenim osebam odvzela prostost. "Do tega trenutka je bilo štirim pridržanim osebam odpravljeno pridržanje," je še sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Ljubljana, peti pa naj bi bil na prostosti še danes.

Kriminalistična policija bo po potrebi "opravila še dodatna preiskovalna dejanja". Vse ugotovitve bodo posredovali Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. 

Kriminalisti so preiskali tudi poslovno pisarno in dom Mirka Tuša ter dva njegova avtomobila. Njegov odvetnik Uroš Ilič je za Radio Rogla povedal, da gre v tem primeru "za očitek, za katerega so zaenkrat podani samo razlogi za sum, povezan pa je s podelitvijo koncesije, ki jo je Tušmobil pridobil v letu 2008". Kriminalisti naj bi odnesli "nekaj popolnoma nepomembnih listin in računalnik", je povedal. Tuša po njegovih besedah niso pridržali, kot se je neuradno govorilo, zadeva pa naj bi bila zanj končana.

Kot pišemo v današnjem Žurnalu24, smo Mirka Tuša včeraj ujeli na izhodu s sejmišča svetovnega mobilnega kongresa. Spremljala sta ga direktor Tušmobila Matjaž Savodnik in predsednik uprave poljskega operaterja Play Mobile Jørgen Bang-Jensen.

Več v povezavi.

Med pridržanimi naj bi bil Tuš
Preiskave so se po naših informacijah začele ob 7. uri, in sicer na sedežu uprave Tuša v Celju in v Tušmobilu v Ljubljani, pa tudi na domu Mirka Tuša. S Tuš Holdinga so nam sporočili: "Ne v podjetju Tušmobil in ne v kateremkoli od drugih podjetij Tuš Holdinga ni pridržanih oseb."

Kriminalisti sum gospodarske kriminalitete in korupcije preiskujejo tudi na območju Murske Sobote in Postojne, so nam povedali na PU Ljubljana. "V današnjih aktivnostih policije sodeluje več kot 60 kriminalistov in policistov. Policija na podlagi odredb sodišča trenutno izvaja preko 10 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah zaradi suma storitve gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije."

Kriminalisti so obiskali tudi Apek, poroča STA. Na agenciji naj bi opravili informativne razgovore z nekaterimi zaposlenimi. Kriminalistične preiskave niso želeli komentirati, ker z njo niso seznanjeni.

Fotografije preiskave
v Celju, Ljubljani in pri Mirku Tušu doma si oglejte v GALERIJI.

Uslužbenka: Sumljivo veliko sestankov
Ena od uslužbenk v Tušu pa je za Žurnal24 povedala, da so policisti zaprli glavni vhod na Brnčičevo. Tistim, ki so želeli vstopiti v stavbo, so pregledali osebne dokumente in jih spraševali, kakšna je njihova funkcija oziroma kaj delajo. Nekateri zaposleni so prejeli sporočilo, naj danes ne hodijo v službo.

Na vprašanje, ali so uslužbenci sumili, da se kaj pripravlja, nam je odgovorila: "Načeloma ne, res pa je, da so vodilni v zadnjem času imeli nenavadno veliko sestankov, pred tem pa so sestankovali le enkrat na približno 14 dni."
Preiskava zaradi frekvenc?
Po podatkih Tuš Holdinga je preiskava povezana z izdano odločbo Apeka in ne s poslovanjem družb v okviru Tuš Holdinga. Pravijo, da poslovanje v sklopu Tuš Holdinga poteka popolnoma nemoteno.

Na PU Ljubljana nam tega niso ne potrdili ne zanikali. Spomnimo, Apek je pred leti brezplačno dovolil prenos frekvenc v pasu 1800 megahercev, zatem pa je Tušu podelil še brezplačno frekvenco za UMTS.

Kje je predsednik Telekoma Slovenije?
Tiskovna predstavnica Telekoma Slovenije Darinka Pavlič Kamien nam je na vprašanje, ali je njen šef danes v službi, odgovorila: "Predsednik uprave Ivica Kranjčević je danes kot običajno na svojem delovnem mestu in nemoteno opravlja svoje delo. Pri njem doma ali na njegovem delovnem mestu kriminalisti ne opravljajo nobene preiskave, niti ni bil o čem takem obveščen," pravijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.