Slovenija > Črna kronika
7528 ogledov

Tako krvavo ni bilo že tri leta

Policija Gregor Prebil
Lanskega septembra so ceste terjale le eno življenje, letos kar 21.

Statistika tragičnih prometnih nesreč v letošnjem septembru je črna kot že dolgo ne. Od začetka septembra do včeraj je na cestah umrlo že 21 ljudi.

Po podatkih policije je med smrtno ponesrečenimi šest voznikov umrlo zaradi neprilagojene hitrosti, kar deset pa zaradi vožnje po nepravilni strani in smeri vozišča. Štirje udeleženci so umrli zaradi neupoštevanja pravil prednosti, eden pa zaradi nepravilnega premika z vozilom. Kolesar in mopedist nista uporabljala čelade. V prvih treh tednih septembra je umrlo kar sedem motoristov, kar je polovica vseh letos umrlih.


Kolesar nesreča Nesreča Slovenija Kolesar trčil v avtomobil, niso mu več mogli pomagati

Najslabši je bil julij 2015

Letošnji september je bil po številu smrtnih žrtev podoben lanskemu juliju in predlanskemu avgustu, največ smrtnih žrtev v zadnjih štirih letih je bilo julija 2015, ko je življenje na cestah izgubilo kar 26 ljudi.

Kaj je botrovalo k tako velikemu številu smrtnih žrtev, je težko oceniti. "September je bil črn mesec, to je nedvomno," pravi mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije. "Nesreče so načeloma statistični dogodek, pri analizah ugotavljamo, da kak mesec pobegne navzgor ali navzdol. Lanski september je bil recimo precej drugačen, saj je na cestah umrla le ena oseba."

Dodaja, da je sicer prometnih nesreč praviloma več v poletnih mesecih, kar korelira s številom prevoženih kilometrov. "V tem času smo bolj aktivni, prevozimo več kilometrov kot pozimi, poleg tega je na cestah več motoristov," ugotavlja Kostanjšek. "Za motoriste že nekaj let ugotavljamo, da jih vsako leto umre okoli 25, pri čemer številka ne pada. Očitno gre za tako rizično početje, da morajo računati s takšno statistiko, ki navadno doseže dva vrha, pomladanskega med aprilom in majem ter jesenskega v septembru in prvi polovici oktobra. Opažamo pa, da se zmanjšuje število smrtnih žrtev med vozniki avtomobilov."

Letos že 78 smtnih žrtev

Četudi je še konec avgusta kazalo, da bo letošnja statistika smrtnih žrtev v primerjavi z lanjsko precej boljša, zdajšnja slika kaže približno enako število žrtev. V letošnjem letu so ceste do konca septembra terjale kar 78 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani jih je umrlo 81.

Prometna nesreča Avto Neverjetno, zakaj je lani pri nas umrlo skoraj 20 ljudi prometna nesreča Avto Prometna varnost: končno smo po nečem (skoraj) najboljši

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • AntiLionHide 13:17 01.oktober 2018.

    Kako dober FakeNews članek... Še z manipuliranim grafom. Do vključno septembra (podatki iz grafa) je bilo leta 2015 94 žrtev, leta 2016 107 žrtev, leta 2017 81 žrtev in leta 2018 78 žrtev. Kako je torej leto 2018 najbolj krvavo, ...prikaži večo, kakor skuša članek napeljavati????

  • Avatar Leon
    Leon 11:50 01.oktober 2018.

    Upam,da bodo policaji to prebrali in preventivno ukrepali ,drugače bo krvava jesen na cestah. Stavka ni izgovor za povečano število prometnih nesreč.