Slovenija > Črna kronika
2099 ogledov

Tatova iz Most sta imela hudo smolo

Preiskava in aretacija na Poljanski Žurnal24 main
"Včeraj okoli 9. ure sta dva osumljenca vstopila v eno izmed trgovin na območju Most, izvršila tatvino artiklov in peš pobegnila iz trgovine," so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

A imela sta smolo, saj je to opazil policist, ki je bil tam v prostem času in je stekel za njima. "Med begom sta osumljenca odvrgla odtujene predmete, policist pa ju je uspel prijeti in zdržati do prihoda patrulj."

Storilca, stara 28 in 19 let, sta med prijetjem policisti grozila.

"Obema je bila za čas zbiranja obvestil odvzeta prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivih dejanj drzne tatvine in preprečitev uradnega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so še sporočili policisti.

Za tatom je stekel natakar

Smolo je imel tudi tat, ki je 2. julija okoli enajstih zvečer v eni izmed restavracij na območju centra Ljubljane oškodovanki odtujil torbico z vsebino in v družbi še ene osebe zbežal s kraja. Tokrat je bil pozoren natakar, ki je krajo opazil in stekel za njima, storilec je med begom torbico odvrgel.

"Na kraj je bilo napotenih več patrulj.  Na podlagi podanega opisa so policisti 35-letnega državljana Tunizije prijeli in mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah kaznivega dejanja tatvine in bodo o vseh ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. Občanom, ki so pripomogli, da je bil osumljenec odkrit in prijet se zahvaljujemo za pozornost in nadaljnje ravnanje, ki je pomagalo pri prijetju storilca," so sporočili policisti.

"Žeparstvo  razširjeno povsod po svetu, še zlasti v večjih mestih, mestnih in turističnih središčih, avtobusnih in železniških postajališči oziroma a krajih kjer je običajno več ljudi.  Žeparji obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Večja koncentracija ljudi na enem mestu za storilce tovrstnih dejanj predstavlja  idealno priložnost za izvrševanje teh tatvin, saj jih lahko izvedejo precej neopazno. Velika večina oškodovancev tatvino opazi šele, ko prejme sporočilo o dvigih na bankomatu ali pa pogrešijo svoj mobilni telefon. Žrtve so tako državljani Slovenije, predvsem v poletnih mesecih pa tudi tuji državljani," so zapisali policisti.

"Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi. Posebno značilni so primeri, ko s kolesi ali mopedi dohitijo žrtev, ji sunkovito iztrgajo torbico in izginejo, v zadnjem obdobju pa so tarča napada tudi mobilni telefoni, ki jih oškodovanci držijo v roki ali nosijo v žepu in odloženi predmeti v gostinskih lokalih ali na drugih javnih mestih. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi," so še dodali.

Za vašo varnost policisti svetujejo:

S sabo ne nosite večjih količin gotovine.

Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke in plačilne kartice.

Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu.

Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku ...).

Denarnico in dokumente, ter ostale predmete kot so mobilni telefoni nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih.

Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve.

Pazite na mimo-vozeče motorje in kolesa.

Svoje predmete odlagajte tako, da jih imate stalno pod vidnim nadzorom.

V kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite Policijo na številko 113.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:53 04.julij 2024.

    Vse sladkosti šengena

  • Enzgg4 09:58 04.julij 2024.

    Tega občana Tunizije naj že danes vrnejo tja, od koder je prišel. Iz NDH. Vsega tega bi bilo pol manj, če ne bi naši idioti kockastih spustili v šengenland. Tako pa so zaradi lastnega hlapčevskega značaja pred loleki iz EU ...prikaži več spustili hlače in pustili, da so jih nategnili v rit. Brez mazelina. Žal za to izdajo nacionalnih interesov ne bodo nikoli odgovarjali niti v smislu politične, kaj šele kazenske in materialne odgovornosti.