Slovenija > Črna kronika
1171 ogledov

To čaka Slovence, ki kaznivo dejanje zagrešijo v tujini

aretacija policija lisice Profimedia
Slovenija svojih državljanov ne izroča tretjim državam in po brexitu tudi ne Veliki Britaniji.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani se bo ta teden nadaljevalo sojenje Romunu Nicu Ovidiu Mogosu, obtoženemu, da je v Sloveniji vlomil v nič manj kot 54 hiš. Potem ko so ga policisti neuspešno lovili zaradi naravnost banalnega vzroka, ker se v svojem mercedesu ni pripel z varnostnim pasom, je pobegnil na Švedsko, od koder so ga na podlagi tiralice izročili našim organom pregona. Kako pa je z izročanjem slovenskih državljanov, ki so zagrešili kazniva dejanja v tujini in se nato umaknili v domovino?

Predaja le na Hrvaško

Kot so nam pojasnili na pravosodnem ministrstvu, v skladu s 47. členom ustave našega državljana ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če "obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3.a člena prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo". To pomeni,  da je predaja slovenskih državljanov dopustna zgolj na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, torej le članicam Evropske unije in mednarodnemu kazenskemu sodišču na podlagi Rimskega statuta. "Evropski nalog za prijetje in predajo je urejen v okvirnem sklepu Sveta z dne 13. junija 2002 o evropskem nalogu za prijetje in postopkih predaje med državami članicami in je implementiran v slovenski pravni red z Zakonom o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU."

Tretjim državam naših državljanov ne izročamo, kar po brexitu velja tudi za Veliko Britanijo, prav tako pa tudi za republike bivše skupne države: "Slovenskega državljana je trenutno mogoče predati zgolj na Hrvaško na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo." Na ministrstvu za pravosodje sicer ne vodijo statistike, koliko Slovencev smo predali varnostnim organom druge države.

Obsojeni Slovenci prestajajo kazen v državi, ki jih je sankcionirala, razen če zaprosijo za njeno izvršitev v domovini in se s tem strinjata tako država izreka kazni kot Republika Slovenija. Tuji državljani, ki so bili, tako kot Mogos, izročeni ali predani v Slovenijo na podlagi prošnje za izročitev ali evropskega naloga za prijetje in predajo za potrebe domačih sodnih postopkov, pa prestajajo kazen v naših zaporih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.