Slovenija > Črna kronika
6172 ogledov

Trojni morilec iz zapora v bolnišnico, zgodilo se je v kuhinji

Pištola škorpijon Profimedia Fotografija je simbolična.
Grosupeljčan Ivan Perić, zaradi trojnega umora obsojen na 30 let zapora, od države zahteva 22.500 evrov odškodnine.

V rovinjskem apartmaju so sredi avgusta 2002 nasilne smrti umrli 39-letni Georg Rakić, njegova 43-letna žena Vesna Pavlin Rakić in njun 12-letni sin Bojan. Očima, mater in polbrata je po razsodbi sodišča s pištolo škorpijon umoril takrat komaj 21-letni Ivan Perić, ki krivde še danes ne priznava.

Ivan Perić | Avtor: Jaka Gasar/Dnevnik Ivan Perić z zagovornikom dr. Petrom Čeferinom Jaka Gasar/Dnevnik
Kmalu bo zaprosil za pogojni odpust

Obsojen je bil na takrat najvišjo mogočo kazen, 30 let zapora, zagovornik, odvetnik dr. Peter Čeferin, prepričan v njegovo nedolžnost, pa se je zavzemal za obnovo postopka. Neuspešno: Grosupeljčan je ostal v zaporu, le z našega največjega na Dobu pri Mirni so ga po določenem času preselili na odprti oddelek na Povšetovi v Ljubljani ter mu ob koncu tedna omogočili proste izhode. Izkorišča jih za obiskovanje partnerice, s katero sta obnovila hišo v Vipavski dolini, in verjetno odšteva dneve, ko bo lahko zaprosil za pogojni odpust. To bo lahko storil že konec prihodnjega leta, po treh četrtinah prestanega pripora in aresta, torej 22 letih in pol.

Dvakrat mu je spodrsnilo

Toda sodišče še vedno obiskuje, zdaj na lastno pobudo. Od Republike Slovenije zahteva 22.500 evrov odškodnine zaradi svojih dveh padcev v kuhinji na Dobu, ki sta mu po njegovem mnenju pustila trajne posledice. S pooblaščenko, odvetnico Majo Brunskole, sta v civilni tožbi, vloženi 19. februarja 2021, med drugim zapisala, da ne more več teči, kolesariti, smučati, težko se sklanja in dlje časa sedi, ne sme dvigovati težjih bremen, okrnjeno je njegovo spolno življenje.

Da tla v dobski kuhinji, kjer je delal Perić, leta 2015 niso bila ustrezno obnovljena, ni nobenega dvoma. Že na prejšnjih obravnavah so priče povedale, da so drsela, ker se je protizdrsni epoksi tlak kmalu začel luščiti. Tožnik zdaleč ni bil edini, ki je padel, njegov sojetnik je zaradi enake nesreče od države že dobil 4900 evrov odškodnine.

Na tabletah in injekcijah

Vodstvo zapora je za vnovično prenovo kuhinje rabilo dolgo: lotili so se je šele junija 2022. Za to je pravočasno izvedela odvetnica Brunskoletova, ki je na novomeško okrožno sodišče naslovila predlog za zavarovanje dokazov. Konec maja si je tako še neobnovljena tla ogledal sodni izvedenec za gradbeništvo in varstvo pri delu Bojan Grum ter zaključil, da res drsijo in so razpokana.

Sodnica Irena Matekovič je včeraj zaslišala sodnega izvedenca medicinske stroke dr. Matjaža Veselka, ki pa Perića in Brunskoletove s svojim mnenjem ni navdušil.

Perić se je poškodoval februarja in maja 2018. Huje je bilo prvič, ko je dobil udarnine trtice, ledveno-križnega predela in zadnjega dela leve strani prsnega koša. Vzelo mu je sapo in nekaj časa ni mogel dihati. Z zavodskim službenim avtomobilom so ga odpeljali najprej v Zdravstveni dom Trebnje in potem v novomeško bolnišnico, kjer pa hujših poškodb niso ugotovili. "Dobival je analgetike s tabletami in injekcijami. Saniranje poškodb je trajalo tri tedne," je povedal Veselko. Zdravljenje je bilo po njegovem ustrezno in tudi fizioterapija ni bila nujno potrebna, čeprav "ne bi škodovala". Poškodba pri drugem padcu je bila lažja, "njena sanacija se je končala po desetih dneh"

Ni bilo dolgotrajnih posledic

Perić kljub temu vztraja, da sta oba škodna dogodka kriva za njegove zdajšnje bolečine, a je Veselko v medicinski dokumentaciji izbrskal podatek, da je nad bolečinami v ledvenem delu hrbtenice tožil že v letih 2007, 2015 in 2016, vedno so mu predpisali analgetike. Po izvedenčevem mnenju so takrat že potekale degenerativne spremembe hrbtenice, ki jih je sicer šele leta 2019 potrdila preiskava z magnetno resonanco: "Vendar udarnina lahko vpliva na poslabšanje degenerativne bolezni samo, dokler ni sanirana, ne pa na dolgi rok. Padca nista pustila dolgotrajnih posledic."

Brunskoletova ni popustila: "Izvedensko mnenje temelji na očitno nepravilnem zapisu v medicinski dokumentaciji, da so se pri moji stranki leta 2007 pojavile degenerativne spremembe, čeprav o tem ni nikakršnega dokaza." Predlagala je postavitev izvedenca ortopeda, o čemer bo sodnica Matekovičeva še odločila, Veselko pa si bo do prihodnjega naroka moral ogledati slike magnetne resonance.

Komentarjev 2
  • kapibara1 09:54 29.maj 2024.

    In dobil BO odškodnino ! Koliko pa... ?