Slovenija > Črna kronika
3879 ogledov

Trojni morilec: Kako naj bom kriv, če pa sem takrat montiral jacuzzi?!

Jacuzzi Profimedia
Ivan Perić, za trikratni umor v Rovinju obsojen na 30 let zapora, zdaj na sodišču zaradi domnevnih lanskih groženj Igorju Miškoviću, ki mu je prodal usodno pištolo.

Triinštiridesetletni Grosupeljčan Ivan Perić prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi trojnega umora: sredi avgusta 2002 je, kot so razsodili okrožni sodniki, potrdili pa tudi njihovi kolegi na višjem in vrhovnem sodišču, v rovinjskem apartmaju ustrelil 43-letno mamo Vesno Pavlin Rakić, 39-letnega očima Georga Rakića in 12-letnega polbrata Bojana.

Ivan Perić | Avtor: Jaka Gasar/Dnevnik Ivan Perić z zagovornikom dr. Petrom Čeferinom Jaka Gasar/Dnevnik
Takrat odvisen od mamil, predvsem kokaina, naj bi jih pokončal iz koristoljubja. Krivde ni nikoli priznal in v njegovo nedolžnost je prepričan tudi njegov odvetnik dr. Peter Čeferin, ki ga je branil pro bono. Da njegov klient ni pritiskal na petelina, naj bi, denimo, potrdilo že poligrafsko testiranje na hrvaški policiji, ki ga je izključilo kot storilca.

Pomilostil ga je Janez Drnovšek

Prav tako naj bi puljski obducent ugotovil, da so Rakićevi umrli 16. avgusta, morda celo devetnajstega, ko je imel Perić alibi, vendar je slovenski izvedenec za sodno medicino dr. Jože Balažic preračunal, da se je umor zgodil že v noči na 15. avgust. Pri tem se je opiral na razvoj ličink muhe Phormia regina, a po Čeferinovih trditvah, upošteval napačno povprečno temperaturo severnega Jadrana, predvsem pa ne tiste v apartmaju. Dodal je še, da je bila likvidacija v Rovinju delo profesionalca, Perić pa ni nikoli držal pištole v rokah, zaradi nesposobnosti da so ga celo odpustili s služenja vojaškega roka.

In naprej: nek plačani morilec naj bi celo na srbskem sodišču priznal, da je on umoril Rakićeve, obramba pa je kot možnega storilca omenjala tudi Perićevega zdaj že pokojnega strica. Čeferin se je pritožil na višje in vrhovno sodišče, obakrat brez uspeha.

Ob Periću je bil obsojen tudi Igor Mišković, ki je zanj za 225.000 tolarjev kupil avtomatsko pištolo z dušilcem škorpijon in deset nabojev. Triinpolletne zaporne kazni ni odslužil v celoti – šest mesecev pred iztekom ga je pomilostil predsednik države dr. Janez Drnovšek.

S prstom po vratu

Toda odnosi med Perićem in Miškovićem še vedno naj ne bi bili urejeni, gre sklepati po včerajšnjem naroku na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Perić, ki bo lahko konec prihodnjega leta po treh četrtinah prestane kazni zaprosil za pogojni odpust, že zadnjih sedem let uživa razne ugodnosti, med drugim proste izhode. Te izkorišča za obnavljanje hišice na Primorskem, kjer se namerava naseliti, očitno pa tudi za kakšna priložnostna dela. Tako naj bi bilo tudi na lanski dan državnosti, ko naj bi po besedah tožilke med 18. in 19. uro v bližini Lepodvorske ulice 21 Igorju Miškoviću nakazal, da mu bo vzel življenje: "To ste storili tako, da ste s prstom potegnili po svojem vratu in se pri tem nasmehnili. Mišković je bil zato v šoku in se je ustrašil zase in za življenja svojih staršev in otrok. Storili ste kaznivo dejanje grožnje."

Ni prva ovadba

Očitki so Perića že malo dolgočasili, saj naj bi ga Mišković ovadil že v letih 2019, 2021 in 2022, a niso nikdar ugotovili znakov kaznivega dejanja: "Od sojenja naprej ga sploh nisem videl." Po Perićevih trditvah tokratne priče sploh niso bile zaslišane, in je po njegovem žalostno, da nepreverjene stvari romajo na sodišče. Na vprašanja ni hotel odgovarjati, je pa v zagovoru pojasnil, da 25. junija ni bil v Lepodvorski ulici, saj je v poznem popoldnevu montiral jacuzzi pri Maji D., kar da lahko potrdijo priče, ima pa tudi dokumentirano. Za vsak primer namreč fotografira in snema, kamor koli gre, da ima alibi. Njegov zagovornik, odvetnik Gorazd Gabrič, je v sodni spis tako vložil fotografijo montaže in račun za dan prej kupljeni jacuzzi. Tega je montiral v ulici Na Jami, ki je od Lepodvorske oddaljena kakšnih 15 minut hoje.

Dvakrat padel v zaporski kuhinji

Ivan Perić ima odprt postopek tudi na okrožnem sodišču v Novem mestu, v katerem pa je v vlogi tožnika. Od Republike Slovenije zahteva 22.500 evrov odškodnine zaradi dveh padcev v kuhinji na Dobu leta 2018, ki sta mu po njegovem mnenju pustila trajne posledice. S pooblaščenko, odvetnico Majo Brunskole, sta v civilni tožbi, vloženi 19. februarja 2021, med drugim zapisala, da ne more več teči, kolesariti, smučati, težko se sklanja in dlje časa sedi, ne sme dvigovati težjih bremen, okrnjeno je njegovo spolno življenje. Da so tla drsela, ni dvoma: padel je tudi njegov sojetnik, ki je že iztožil 4900 evrov odškodnine. Verjetno so jih tudi zato predlani le prenovili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.